Home » Artikelen » Online assessments in crisis- en thuiswerktijden

Online assessments in crisis- en thuiswerktijden

Datum: 24 maart 2020

Dat de wereld om ons heen snel verandert, is nog nooit zo duidelijk geweest als nu. Door de uitbraak van Corona/COVID-19 moeten zaken waar je nooit bij stil stond ineens anders: de omgang met vrienden of (kwetsbare) familie, boodschappen doen, naar buiten gaan, onderwijs, je werk. Marant volgt de richtlijnen van het RIVM. Dat betekent dat assessments zoveel mogelijk online worden uitgevoerd. Uiteraard is dat niet nieuw: al jarenlang werken we met online assessmentvormen. De tijd waarin deelnemers een hele dag op kantoor aan de slag moesten, ligt al lang achter ons. Maar hoe betrouwbaar is een online assessment eigenlijk? En is het voor alle functies geschikt? Je leest het hieronder.

Een online assessment kan even betrouwbaar zijn als een assessment met persoonlijke ontmoeting. De instrumenten zijn hetzelfde, alles is online te regelen en competenties kunnen goed onderzocht worden. Wij kunnen dus ook in deze tijden ondersteunen bij selectie, beoordeling en ontwikkeling met betrouwbare assessmentvormen.

Online assessments in thuiswerktijden

Volledige online assessment bieden soms zelfs voordelen door hun flexibiliteit, snelheid en plaatsonafhankelijkheid. Ze zijn echter niet hetzelfde als een assessments met persoonlijke ontmoeting, zeggen we ook eerlijk. Het eerlijke verhaal is echter ook dat de realiteit niet meer hetzelfde is als pakweg een maand geleden. Daarom plaatsen we samen een methodische kanttekening bij het online assessment vanuit de vraag: ‘wat meten we?’

Voor welke functies zijn online assessments geschikt?

In internationale organisaties waarin managers via telefoon, Skype, Zoom e.d. teams over de hele wereld aansturen, is een online assessment een goede keuze. Daarin worden competenties gemeten die die de manager in de praktijk nodig heeft. In haar of zijn werkpraktijk wordt immers al veel online gewerkt.

En voor welke wat minder?

In situaties waarin direct persoonlijk contact, non-verbaal gedrag en sociaal proces belangrijk zijn (zoals voor mensen die in het onderwijs werken) hebben volledige online assessments ook beperkingen. Juist hier is interpersoonlijke finesse nodig en dat is lastig via het beeldscherm te meten.

We kunnen samen prima beoordelen of er op deze punten voldoende basis is bij de deelnemer en hoe goed hij of zij dat via het beeldscherm kan vormgeven. Dit betekent dat we in de kern dezelfde metingen en beoordelingen kunnen doen en dat deze ruim voldoende betrouwbaar zijn. Het betekent wel dat de diepgang die u van ons gewend bent in het duiden en interpreteren van resultaten soms minder groot zal zijn: we moeten wellicht een slag om de arm houden of spreken meer in termen van waarschijnlijkheden dan verregaande zekerheiden. Met een online assessment is het moeilijker om zeker te weten in hoeverre de deelnemer dat in de daadwerkelijke praktijk en interactie ook goed kan.

Meer weten?

Wil je weten of een online assessment geschikt is voor jouw situatie, of heb je andere vragen? Vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan. We doen er alles aan om de best mogelijke kwaliteit te bieden, juist in deze tijden. Je kunt ons bereiken op assessment[@]marant.nl of 06 201 105 48 (William van den Dries).

Deel dit artikel
Auteurs

William van den Dries

William van den Dries is senior adviseur bij Marant Interstudie en Marant Assessment. Hij ondersteunt organisaties bij HR-vragen, organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Ook ontwikkel…

Meer over William van den Dries

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.