Home » Artikelen » Op zoek… naar het juiste boek!

Op zoek... naar het juiste boek!

Datum: 6 maart 2019

Lezen is met het juiste boek niet alleen enorm leuk, maar ook nog eens heel erg goed voor de ontwikkeling van je kind. Lezen is een goede manier om de woordenschat te vergroten, de leesvaardigheid te oefenen en meer te weten te komen over de wereld om ons heen. Maar er zijn tegenwoordig zoveel boeken dat het je af en toe kan duizelen. Waar begin je met je zoektocht naar een leuk boek? En wat als je kind lezen helemaal niks vindt? Loop dan maar eens met een arm vol boeken de winkel of bibliotheek uit. Hoe ga je eigenlijk op zoek.. naar het juiste boek? 

Er zijn tegenwoordig heel wat boeken op de markt, voor ieder wat wils! Naast het ‘traditionele’ verhalende boek en het informatieboek, zijn er inmiddels ook andere categorieën aan boeken bij gekomen. Tijd om te ontdekken of daar wat leuks voor jouw kind tussen zit:

Verhalende boeken

De bekendste soort kinderboeken is het verhalende boek, een goed boek om te oefenen met lezenEn deze vind je in alle soorten en maten: fictie, non-fictie, actie, avontuur, mysterie en ga zo door. En er zijn ook per genre ontzettend veel verschillende schrijvers!  

Tegenwoordig zijn er weer andere schrijvers populair dan toen wij jong waren. En dat is maar goed ook. De belevingswereld van kinderen is namelijk enorm veranderd sinds die tijd! Nieuwe boeken passen vaak beter bij de huidige belevingswereld van een kind. Ben jij op zoek naar een leuk, verhalend boek? Kijk dan eens op de leeslijst van www.kinderjury.nl of neem een kijkje in de bibliotheek om een idee te krijgen van alle nieuwe schrijvers.

Informatieboeken

Ook informatieboeken zijn er in overvloed én zijn zeer geschikt om te oefenen met lezen. Een groot pluspunt van een informatieboek is dat je meteen iets nieuws leert terwijl je leest! Tegenwoordig bestaan er informatieboeken gericht op kinderen die moeite hebben met lezen. In deze informatieboeken zijn de letters vaak wat groter en staan de bladzijdes minder vol. Ook helpen de plaatjes bij het begrijpen van de informatie in het boek. Ben jij benieuwd of zo’n boek iets voor jouw kind is? Kijk eens op het Makkelijk Lezen Plein in jouw bibliotheek of je ze daar kunt vinden.

Toneelleesboeken

Vindt jouw kind lezen leuker wanneer dit interactief is? Of geeft jouw kind graag voordrachten? Dan is toneellezen wat voor jullie! Toneelleesboeken vertellen een verhaal door middel van een rollenspel. Ieder hoofdstuk heeft een inleiding, waarna je samen de rollen kan verdelen. Dit soort boeken zijn ideaal om eens een gek stemmetje te proberen en lezen samen heel gezellig te maken. En het fijne van dit soort boeken is dat ze er zijn voor ieder AVI-niveau! Ook toneelleesboeken zijn vaak te vinden in jouw bibliotheek.   

Samenleesboeken

Naast toneelleesboeken is er nog een soort boek dat je samen leest, maar dan wel op een nét andere manier. Samenleesboeken zijn boeken die op twee niveaus geschreven zijn. Deze niveaus zijn vaak duidelijk door het verschil in lettergrootte. Zo wordt lezen een gezamenlijke activiteit en wanneer je kind besluit met jouw niveau mee te lezen, zorgt het ook nog eens voor uitdaging. Gezellig en zeer goed voor succeservaringen! Wanneer je op internet zoekt naar samenleesboeken, krijg je direct een selectie aan websites waarop je deze boeken kunt vinden. 

Stripboeken

Stripboeken op AVI-niveau? Die bestaan zeker! Neem bijvoorbeeld de Donald Duck, een zeer bekend stripboek en nog altijd populair bij kinderen. Helaas is de originele Donald Duck voor veel kinderen met lees- en spellingproblemen nog te moeilijk. De Ducklexie special, die uitgebracht is voor kinderen die moeite hebben met lezen, was dan ook een groot succes! Deze kun je nog steeds op de website bestellen. Maar hiernaast bestaan er ook andere stripboeken vanaf AVI-start niveau. Zoek online maar eens op de woorden avi strips

Tijdschriften

Naast (strip)boeken kunnen ook tijdschriften een prettige manier zijn om te oefenen met lezen. De teksten zijn vaak wat korter en er staan veel afbeeldingen bij. Kies een tijdschrift dat past bij de interesses van jouw kind. Van Freek Vonk tot Quest, van paardentijdschriften tot voetbaltijdschriften. Er bestaan genoeg tijdschriften die speciaal voor kinderen geschreven zijn. En misschien weet jij het allang, ook veel van deze tijdschriften kun je gewoon in de bibliotheek vinden!

Waar vind je deze boeken? 

Nu je een idee hebt van het soort boek of tijdschrift dat bij jouw kind past, wil je natuurlijk in het aanbod duiken! Online kom je een heel eind, maar ik raad je ook aan jouw bibliotheek eens in te stappen en een kijkje te nemen bij hun aanbod aan boeken, stripboeken en tijdschriften. Iedere bibliotheek heeft tegenwoordig een Makkelijk Lezen Plein, waar je boeken vindt die aangepast zijn om makkelijker te kunnen lezen. Deze boeken met meer plaatjes, grotere letters en minder volle bladzijdes zorgen ervoor dat jouw kind weer met plezier een boek openslaat.

Verder: 

  • Steeds meer scholen hebben een eigen bibliotheek. Het verschilt per school wat het aanbod is. Vraag er gerust eens naar bij jouw school.
  • Mijn collega Liesbeth Tilanus, promovenda en orthopedagoog bij Marant, heeft een leuk (en herkenbaar) boek voor kinderen met dyslexie geschreven. Lees meer over het boek: Een kroon voor een Kanjer.

En, hebben jullie hét boek gevonden dat bij jullie past? Kijk dan ook eens bij onze andere blogs om het lezen zo leuk en gezellig mogelijk te maken! Mijn collega Liesan schreef bijvoorbeeld het artikel: Zo maak je lezen extra leuk! [Tips].

Wanneer je nog vragen hebt in jouw zoektocht naar hét perfecte boek, stuur mij (Maaike) dan een e-mail!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.