Onze leerlingen zijn de laatste tijd steeds actiever online, vooral in de bovenbouw. We krijgen nu ook te maken met online pesten. Hoe gaan we hier mee om? We geven een aantal tips tegen cyberpeste…
Datum: 2 november 2016
Iets wat je niet zo goed kan, is vaak niet zo leuk. Kinderen met leesproblemen zijn daardoor over het algemeen wat minder (of zelfs helemaal niet) gemotiveerd om te lezen. We weten ook dat leesmotivatie ontzettend belangrijk is voor een goede leesontwikkeling. Leesmotivatie begint bij het creëren van leesplezier. Het uitgangspunt hierbij is dat er voor ieder kind een leuk boek is. We zetten een paar tips voor je op een rij!
Een boek helemaal uitlezen is al een mooie beloning op zich en hopelijk het startschot voor het lezen van een mooie reeks boeken. Linde (10 jaar) vond het lezen eerst niet zo leuk, maar de reeks van Leven van een Loser maakt haar aan het lachen. Linde geeft ook aan dat ze het leuk vindt om op tijd te lezen. Op die manier is het lezen voor haar een beetje een spelletje geworden én ze merkt dat ze door te oefenen steeds sneller gaat lezen. Wanneer kinderen al nauwkeurig kunnen lezen, is het koppelen van een tijdsdoel aan een tekst een prima manier om ze ook vloeiend te leren lezen.
Dat kinderen zélf merken dat ze vooruit gaan, is uiteindelijk de mooiste leesmotivatie!