Home » Artikelen » Plezier in lezen met leuke boeken

Plezier in lezen met leuke boeken

Datum: 2 november 2016

Iets wat je niet zo goed kan, is vaak niet zo leuk. Kinderen met leesproblemen zijn daardoor over het algemeen wat minder (of zelfs helemaal niet) gemotiveerd om te lezen. We weten alleen ook dat leesmotivatie ontzettend belangrijk is voor een goede leesontwikkeling. Leesmotivatie begint bij het creëren van leesplezier. Het uitgangspunt hierbij is dat er voor ieder kind een leuk boek is. Loes Swinkels (orthopedagoog) zet een paar tips voor je op een rij.

  1. Ga samen met de leerling op zoek naar een leuk boek en begin met een gesprekje: houdt het kind van spannende verhalen, grappige verhalen, oorlogsverhalen of bijvoorbeeld verhalen over dieren?
  2. Zoek samen op www.kinderboekenpodium.nl naar boeken die passen bij de leeftijd van de leerling.
  3. Hebben jullie een goed boek gevonden (in de bibliotheek, op school of thuis), neem dan een kijkje op www.superboek.nl om te zien of het boek daar ingesproken is. Via die website kunnen kinderen met een dyslexieverklaring gratis boeken beluisteren. Zo wordt lezen een stuk makkelijker, wat de drempel om het te doen verlaagt.
  4. Achterhaal wat kinderen motiveert. Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om op tijd te lezen, anderen motiveer je misschien meer door aan te sluiten bij hun interesse over een bepaald onderwerp.

Een boek helemaal uitlezen is al een mooie beloning op zich en hopelijk het startschot voor het lezen van een mooie reeks boeken. Linde (10 jaar) vond het lezen eerst niet zo leuk, maar de reeks van Leven van een Loser maakt haar aan het lachen. Linde geeft ook aan dat ze het leuk vindt om op tijd te lezen. Op die manier is het lezen voor haar een beetje een spelletje geworden én ze merkt dat ze door te oefenen steeds sneller gaat lezen. Wanneer kinderen al nauwkeurig kunnen lezen, is het koppelen van een tijdsdoel aan een tekst een prima manier om ze ook vloeiend te leren lezen.

Dat kinderen zélf merken dat ze vooruit gaan, is uiteindelijk de mooiste leesmotivatie!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *