Home » Artikelen » Samen bouwen aan optimale ontwikkeling voor alle kinderen

Samen bouwen aan optimale ontwikkeling voor alle kinderen

Datum: 17 mei 2018

Ieder kind verdient een mooie toekomst, ook kansarme kinderen. Dat is de visie van Stichting PAS, een stichting die een optimale, ononderbroken ontwikkeling van alle kinderen in Arnhem van 0 tot 13 jaar nastreeft. Ze hebben speciale aandacht en deskundigheid voor kinderen die een extra steuntje in de rug nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld van huis uit minder kans hebben op een goede onderwijscarrière. Marant werkt al jaren samen met Stichting PAS door bijvoorbeeld trainingen te ontwikkelingen voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten. We spraken met Annette Mullink (coördinator Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) bij Stichting PAS) en Joke van Winden (adviseur op het gebied van het jonge kind bij Marant) over het belang van goed onderwijs voor iedereen.

Annette en Joke kennen elkaar goed. Ze werken al meer dan tien jaar samen, wat best uniek is in dit werkveld. Joke: “We zijn echt sparring partners op het gebied van (ontwikkeling van) het jonge kind. Het lijntje is ook kort. Annette komt vaak met gerichte vragen bij mij en samen denken we dan na over het antwoord.”

Verbinden en stimuleren

Annette legt nog even uit wat Stichting PAS (Primair onderwijs Arnhem in Samenwerking) precies doet. “De gemeente Arnhem heeft de ontwikkeling van kinderen hoog in het vaandel staan en investeert daar ook veel in. Op het gebied van VVE is er speciale aandacht voor kinderen vanaf twee jaar. Stichting PAS is geen uitvoerende organisatie, maar verbindt professionals en organisaties. We ondersteunen organisaties die met kinderen en hun ouders werken, zoals kinderdagverblijven en basisscholen. Zo bevorderen we de deskundigheid van professionals, stimuleren we de samenwerking tussen organisaties en houden we de uitvoering van beleid en de doorgaande lijn in de gaten.”

Joke vult aan: Annette is echt een spin in het web. De gemeente Arnhem geeft vanuit een beleidsplan een bepaalde opdracht, en Annette kijkt dan wat daarvoor nodig is en wie of wat daarvoor ingezet moet worden. Annette kan de juiste mensen bij elkaar brengen. Daarnaast houdt ze ook in de gaten of de uitvoering van de opdracht goed verloopt. Andersom werkt het ook: als Annette in het werkveld signaleert dat iets niet goed gaat, stapt ze naar de gemeente toe om het aan te kaarten. Er is op die manier ook veel aandacht voor preventie.”

Achterstanden voorkomen

Vooral op het gebied van doorgaande ontwikkeling en preventie weten Stichting PAS en Marant elkaar te vinden. In de afgelopen jaren heeft Marant op verzoek van Stichting PAS meerdere trainingen ontwikkeld, zoals een basistraining VVE voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten van groep 1 en 2. Joke: “In deze training gaat het om het bieden van optimale ontwikkelingskansen aan jonge kinderen door ze te laten ontdekken en onderzoeken. Dat is de wijze waarop zij zich ontwikkelen en leren. In de training behandelen we hoe je kinderen zoveel mogelijk waardevolle ervaringen op kunt laten doen en wat de rol van leerkracht/pedagogisch medewerker hierbij is.”

Sinds kort werken Marant en Stichting PAS ook in bredere zin en met diverse medewerkers van verschillende achtergronden samen aan ontwikkeling van bepaalde thema’s, zoals de doorgaande lijn, het werken met interactieve sociale kaart en nieuwkomers in het onderwijs. Annette: Vroeg beginnen is cruciaal bij het creëren van optimale ontwikkelingskansen voor kinderen. Bij het jonge kind ligt het fundament voor het latere leren!

Drijfveren

Joke en Annette vinden elkaar ook in de drijfveer dat ze hun werk willen verbeteren. Annette: “We zijn niet snel tevreden. We vieren succesvolle projecten wel, maar blijven scherp op ‘wat is belangrijk’ en ‘wat is nodig’.” Ze geven beiden aan dat ‘vertrouwen’ daarin heel belangrijk is. Joke: “Je kunt alleen zo intensief samenwerken als er veel vertrouwen is. Uit ervaring weten we dat onze samenwerking echt wat oplevert. We hebben weinig woorden nodig om te snappen wat de ander bedoelt. Door de duurzame relatie kom je sneller bij elkaar.”

Terwijl we aan het praten zijn bedenken Joke en Annette weer een nieuw project. Ze willen een infographic maken over een gezamenlijk project, zodat voor anderen zichtbaar is waar ze aan werken en zodat ze anderen kunnen inspireren. Stichting PAS en Marant zijn dus nog lang niet klaar samen!

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is communicatieadviseur bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de inte…

Meer over Judith Bosch

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.