Home » Artikelen » Schoolleiders: houd deze snelkookpan van leren vast!

Schoolleiders: houd deze snelkookpan van leren vast!

Datum: 8 april 2020

Het begint het meest gebruikte zinnetje van 2020 te worden: het zijn rare tijden. Nu de scholen gedwongen gesloten blijven in verband met het coronavirus, staan schoolleiders voor grote uitdagingen: op welke manieren bied je thuisonderwijs aan? Wat doe je met toetsing? Hoe (bege)leid je je team? Welke zaken kunnen voorlopig op de lange baan en welke vereisen dringend aandacht? Wat doe je met leerlingen die slecht te bereiken zijn? Op welke manier kun je ouders met vitale beroepen ontlasten? En hoe bewaak je de gezondheid van de teamleden die wél naar school komen?

Het zijn waarschijnlijk bijltjes waar je nog nooit eerder mee gehakt hebt. Juist daardoor zijn dit ook tijden van enorme persoonlijke groei. Je bent druk, er gebeurt veel, de dagen verlopen soms hectisch, maar het levert ook veel op. Je leert veel van deze situatie, maar sta je daar ook bij stil?

Nu de eerste periode van hectiek en het opnieuw uitvinden van jezelf, het onderwijs en het werk achter je ligt, is het wellicht tijd om even bij jezelf stil te staan. Even rust nemen, aan jezelf denken, reflecteren op wat er gebeurd is. Jezelf wat gunnen, even afstand nemen, maar ook kijken wat je vast wilt houden voor de toekomst. Daarmee vergroot je de kans dat je deze flow vol kunt houden en blijft leren.

Professionaliseren op thema toekomstgericht onderwijs

Deze reflectie is ook zinvol in het kader van het Schoolleidersregister. Alle ontwikkelingen die je momenteel meemaakt kun je, mits je ze op de een of andere manier vastlegt, gebruiken in je informele leerroute. Het raakt nagenoeg aan alle professionaliseringsthema’s, met de nadruk op het thema ‘Toekomstgericht onderwijs’.

Tools die je helpen reflecteren

Tijdens het traject voor je herregistratie werk je aan een verslaglegging waarin je je persoonlijke ontwikkelings- en leergeschiedenis weergeeft. Bij Interstudie word je hierin begeleid door een onderwijsbemoeier/adviseur je helpt te reflecteren op datgene wat je hebt vastgelegd. Hierdoor krijg je steeds scherper in beeld waar je je krachtig hebt ontwikkeld, ontdek je jouw eigenheid en de kracht daarvan, zodat je van steeds meer betekenis kunt zijn voor jouw school en haar omgeving.

Uitstel aanvragen

Komt jouw tijdige herregistratie in de knel door de gevolgen van de maatregelen in verband met COVID-19? Zijn de professionaliseringsactiviteiten waar je mee bezig was bijvoorbeeld uitgesteld tot het najaar? Of kun je jouw informeel leren niet valideren omdat gesprekken niet doorgaan? Het Schoolleidersregister PO kiest voor maatwerk bij het bieden van uitstel voor herregistratie. Je kunt via dit formulier uitstel aanvragen.

Meer weten?

Wil je weten op welke manier je jouw voortgang en ontwikkeling momenteel het beste vast kunt leggen in het kader van de herregistratie? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Deel dit artikel
Auteurs

William van den Dries

William van den Dries is senior adviseur bij Marant Interstudie en Marant Assessment. Hij ondersteunt organisaties bij HR-vragen, organisatieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Ook ontwikkel…

Meer over William van den Dries

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.