Heb ik iets gemist? In mijn agenda staat voor vanavond een gesprek met de mentor. Ik verheug me op dit eerste gesprek. Benieuwd hoe mijn zoon zich gedraagt in de klas, of hij meedoet met de les en …
Datum: 12 november 2015
“Social Media, daar moeten we nu toch echt iets mee. Maar wat?”
De wereld van kinderen verandert snel. Maken ze dat bewust mee of groeien zij gewoon mee? Online zijn is onderdeel van hun eigen leefwereld. Maar weten ze wat de invloed is van Social Media? Waarom leren we kinderen verkeersregels en laten we hen deelnemen aan een verkeersexamen, maar waarom leren we ze niet online gedragsregels en waarom laten we hen niet deelnemen aan een Social Media examen?
Uit het Nationale School Onderzoek blijkt dat ouders het omgaan met Social Media graag terug zien in het lespakket. Een nieuwe discussie van wel of geen Social Media in de klas laait op.
Ik merk dat het merendeel van de leerkrachten hier huiverig voor is. Het voelt voor hen als een extra ballast, naast het grote takenpakket dat ze al hebben. Daarnaast roept de onwetendheid over Social Media weerstand op. Ik denk dat het de moeite waard is om goed te kijken op welke makkelijke manieren Social Media ingezet kunnen worden in de klas.
Kijk eens rond op de verschillende Social Media. Maak een profiel aan op Facebook, YouTube, Twitter en Instagram en weet wat er speelt in de online leefwereld van je leerlingen. Ontdek de mooie, snelle informatiebron die Twitter voor je biedt en schuif het niet voor je uit, start vandaag! Een profiel aanmaken is zo gedaan. Let goed op de privacy-instellingen die je later weer kunt gebruiken in je eigen lessen.
Als jij als leerkracht een positieve houding hebt over Social Media, zal een leerling veel sneller naar je toe komen als er online iets vervelends is gebeurd. Dat geldt ook voor ouders; als je kind weet dat je negatief bent over bijvoorbeeld Facebook, dan zal je kind bang zijn gestraft te worden als er iets mis is gegaan. Ga het gesprek aan: Welke informatie wil je delen met anderen? Wil je dat alleen je vrienden jouw foto’s zien, of ook vreemde kinderen? En hoe weet je, dat iemand die je niet kent, ook echt de persoon is wie hij zegt te zijn?
Voor zowel leerkrachten als ouders is het Kennisdossier: Kinderen Veilig Online interessant. Hier vind je onder andere de volgende informatie:
De wereld rond in 80 tweets, samen een klassenblog schrijven, een libdub maken met de school, of samen een informatief filmpje maken en op YouTube plaatsen; talloze succesverhalen zijn te lezen in het Inspiratieboek Sociale Media op de Basisschool.
Dankzij initiatieven van Kennisnet kunnen leerkrachten gratis gebruik maken van mooie hulpmiddelen:
Een Social Media Week inplannen kan natuurlijk altijd, maar probeer het ook wat breder te trekken. Volg bijvoorbeeld het advies van de Nationale Cybersecurity Raad (CSR). CSR pleit voor onderwijs in digitale vaardigheden, in de vorm van een Nationaal Media Paspoort.
Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd. Het gaat er uiteindelijk om dat leerlingen leren hoe ze zich online moeten gedragen. Natuurlijk hebben ouders hierin ook een (opvoed)taak. Mijn advies is daarom om hen zoveel mogelijk te betrekken. Organiseer bijvoorbeeld een ouderavond waarmee je ouders update over de Social Media vorderingen in de klas.
En nu… pak je tablet of smartphone en ga gewoon aan de slag. Ik ben benieuwd wie van jullie ik deze week tegen kom op Twitter!
Wil jouw schoolteam meer weten over de inzet van Social Media in de klas? Neem dan contact op met ons via e-mail