Home » Artikelen » Word een Rekenster! [5 nieuwe spelvarianten]

Word een Rekenster! [5 nieuwe spelvarianten]

Datum: 20 juni 2018

Het is belangrijk om te oefenen en spelletjes kunnen daarbij enorm helpen. Het voelt namelijk veel minder als oefenen. Rekenster is een handig hulpmiddel om te spelen met cijfers. Het spel bevat kaartjes met getallen van 1 tot en met 10. Daarnaast heeft het kaartjes met een plus-, min- of vermenigvuldigteken. Je kunt er dus alle kanten mee op. Vanuit het principe van ontdekkend leren geef je het doosje gewoon aan kinderen mee en laat je ze zelf spelvormen bedenken.

De basisspelregels

De kaartjes van Rekenster

Bij het spel zit een handleiding met een aantal speltips. Het doel is simpel: je wint de kaarten wanneer je het hoogste getal hebt. Je kunt dit doen door allebei één kaart om te draaien en dan te bekijken wie het hoogste getal heeft. Maar je kunt het ook moeilijker maken door er sommetjes van te maken. Daarvoor gebruik je de kaarten met het plus-, min- of vermenigvuldigteken erop. Dan draai je twee of drie kaarten om en tel je alles bij elkaar op om te zien wie het hoogste getal overhoudt.

Niveau

Je kunt altijd zelf kiezen welke kaarten mee doen in het spel: alle kaarten of alleen de kaarten van 1 tot en met 5. Moeilijker maak je het door alleen de kaarten van 5 tot en met 10 te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat kinderen op hun eigen niveau kunnen oefenen en ook genoeg succeservaringen kunnen opdoen. Laat kinderen het vervolgens zelf moeilijker maken.

Nieuwe spelvarianten

Voor kinderen die nog wel wat extra oefening kunnen gebruiken staan hieronder een aantal nieuwe spelvarianten.

Van hoog naar laag en van laag naar hoog

Haal de cijfers van 1 tot en met 10 uit de stapel kaarten. Je hebt dan dus tien kaarten. Leg één kaart op tafel. Pak een nieuwe kaart en leg die voor of na de kaart die er al ligt. Is dit getal meer of minder, hoger of lager? Pak een volgende kaart en doe hetzelfde. Zo ontstaat er een getallenlijn van 1 tot en met 10.

Even en oneven?

Gebruik alle kaarten. Kun je het getal op de kaart eerlijk delen door 2? Door de lay-out van de figuurtjes op de cijferkaartjes kun je goed laten zien hoeveel sterren een cijfer is, en dus of een cijfer even of oneven is. Je kunt het ook iets gemakkelijker maken: pak een kaartje en bekijk samen of het een even of oneven getal is.

Samen 10

Leg alle kaarten neer met het cijfer naar boven. Welke kaartjes zijn samen 10? Bij oudere kinderen kun je het kind een kaartje laten pakken en dan laten benoemen wat je erbij moet doen om 10 te krijgen.

Meer of minder

Pak een kaartje en leg het neer, bijvoorbeeld het kaartje met getal 7. Pak een volgend kaartje. Is dit meer of minder dan 7? Leg de kaartjes met minder voor de 7 en de kaartjes die hoger zijn na de zeven.

Verhaaltje

Het gaat steeds minder vaak alleen om de getallen in het onderwijs. Verhaaltjessommen komen heel veel voor. Laat de kinderen met behulp van de kaartjes zelf een rekenverhaal bedenken. Dit kun je stimuleren door ze in de klas op zoek te laten gaan naar materialen. Zo maken ze hun eigen verhaalsommen.

Oefenen is belangrijk, maar het moet wel zinvol en leuk zijn. Veel Rekensterplezier!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.