Nu de meeste kinderen thuis zijn en voorlopig niet naar school hoeven, staan veel ouders voor de uitdaging om hun kinderen bezig te houden. De meeste scholen staan daarnaast op het punt om lesstof …
Datum: 17 maart 2020
Nu de meeste kinderen thuis zijn en voorlopig niet naar school hoeven, staan veel ouders voor de uitdaging om hun kinderen bezig te houden. De meeste scholen staan daarnaast op het punt om lesstof voor thuis uit te delen, of hebben dat net gedaan. Maar hoe deel je als ouder de dag in, als je ook zelf nog moet (thuis)werken én je kinderen met huiswerk aan de slag moeten? Wij geven een aantal tips!
Wij-leren.nl schrijft: “Op school zijn kinderen gewend aan dagritmes. Het ene kind heeft dit meer nodig dan een ander. Elk kind is daar anders in, en elke ouder kent zijn kind het beste. Het kan handig zijn om een dagindeling aan te houden. Bijvoorbeeld op de ochtend basisvakken; aan het begin van de middag zaakvakken en daarna creatieve vakken. Met royale pauzes en genoeg tijd om te spelen. We hebben een gratis download van een leeg dagschema gemaakt. De planning is ook als Word-bestand beschikbaar. Oudere kinderen kunnen eenvoudig zelf een planning maken, bijvoorbeeld in Word.”
Kinderen leren veel van spelen. Als je kinderen urenlang leuke gezelschapsspellen spelen, dan is dat óók heel leerzaam. In deze leuke blog lees je 24 binnenspeelideeën van #TanteZjos. En: er zitten genoeg activiteiten tussen die jou weinig tijd kosten. Laat je kinderen bijvoorbeeld een speurtocht voor jou uitzetten!
GZ- en kinderpsycholoog Elles te Brake stelt op Linda.nl dat het heel belangrijk is dat er goede afspraken over thuiswerken worden gemaakt, ook met kinderen. “Neem jouw werkuren op in de dagplanning en creëer een zelfstandige werkplek wanneer je moet werken. Dan is het voor je kinderen duidelijk dat je niet gestoord mag worden. Tip: hang een briefje op de deur met de stoplichtkleuren. Rood betekent dat ze je niet mogen storen, oranje dat ze kort wat mogen vragen en groen staat voor dat je kinderen gerust binnen mogen komen. Probeer op de momenten dat je niet aan het werk bent, er voor je kinderen te zijn. Doe bijvoorbeeld iets actiefs samen, zoals wat knutselen of bakken.”
Kinderen pikken bewust of onbewust nieuws op over het coronavirus vanuit hun omgeving. Net zoals bij volwassenen kan dit bij kinderen veel vragen oproepen. Daarnaast kunnen kinderen angstig worden. Orthopedagoog Anne legt uit hoe je als ouder met deze angst om kunt gaan en geeft een paar nuttige tips.