Home » Artikelen » Tips om lezen leuker te maken voor kinderen met dyslexie

Tips om lezen leuker te maken voor kinderen met dyslexie

Datum: 3 juni 2019

Vorige week was ik bij een kennismakingsgesprek met een meisje, haar ouders en haar school. Het meisje heeft dyslexie en gaat binnenkort het behandeltraject in. In het gesprek legde ik uit hoe de dyslexiebehandelingen zullen verlopen en vertelde ik hoe belangrijk het is om te oefenen. Daarom krijgt het meisje ook huiswerkopdrachten. Dat was wel even slikken voor haar. Naar eigen zeggen houdt ze erg van buitenspelen en vindt ze het lastig om langere tijd stil te zitten en huiswerk te maken.

Natuurlijk is het belangrijk dat een kind zijn of haar focus op het huiswerk kan houden tijdens het oefenen. Er wordt niet voor niets aangeraden om te oefenen op een moment dat een kind zich het beste kan concentreren. Maar betekent dat ook dat het kind enkel ‘stil op een stoel’ moet zitten? Dat hoeft niet!

Lezen onder de tafel

Combineer het oefenen eens met een bewegingsvorm, ga lekker naar buiten of giet het oefenen in een spelletjesvorm. Je kunt natuurlijk lezen vanaf de bank, maar hoe leuk en verrassend is het om onder de tafel te zitten terwijl je leest? Je kunt ook met je leesboek in een zelfgemaakte tent gaan zitten of voorlezen aan je huisdier / knuffels. Marant heeft een Leesbingo ontwikkeld waarop allerlei leuke plaatsen en gekke manieren staan om te lezen. Wie heeft de bingokaart als eerste vol?

Schrijven met stoepkrijt

Maar ook het schrijven van woorden hoeft niet enkel aan een tafel te gebeuren. Ga eens op zoektocht door het huis en/of de tuin en zoek naar voorwerpen die je vervolgens gaat schrijven volgens het stappenplan. Ben je aan het oefenen met woorden van één klankgroep? Denk dan aan woorden zoals  – bloem-, – tas-, -schoen-, -fruit- -zon- -bal-, – schuur-. Deze woorden kun je in een schrift schrijven, maar wanneer het mooi weer is kun je ook met stoepkrijt aan de slag.

Ook wanneer je aan het oefenen bent met het schrijven van woorden van twee of meer klankgroepen zijn er genoeg bewegingsvormen te vinden. Bij het verdelen van het woord in klankgroepen kun je stappen zetten. Iedere stap die je zet, staat dan bijvoorbeeld gelijk aan één klankgroep. Voetbal je graag? Pass de bal dan naar elkaar over terwijl je het woord in klankgroepen verdeelt.

Spellen met de fidgetspinner

Tot slot kun je ook een fidgetspinner gebruiken. Verdeel een cirkel in parten en schrijf per partje een ‘opdracht’. Zoals ‘lees om en om één zin’ of ‘lees met een piepstem’ of wat dacht je van ‘verzin een woord met de d/t regel’. Draai aan de fidgetspinner en kijk welke opdracht jou te wachten staat!

Heb je nog meer ideeën om het oefenen leuker te maken? Deel ze dan!

Geschreven door Sanne Leijzer

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.