Home » Artikelen » Tips tegen cyberpesten

Tips tegen cyberpesten

Datum: 15 april 2015

Onze leerlingen zijn de laatste tijd steeds actiever online, vooral in de bovenbouw. We krijgen nu ook te maken met online pesten. Hoe gaan we hier mee om? We geven een aantal tips tegen cyberpesten.

Geen lichaamstaal

Online pesten, oftewel cyberpesten, gaat onder andere via Facebook, Twitter, YouTube of WhatsApp. Omdat bij deze vorm van communicatie lichaamstaal ontbreekt, komen berichten soms anders over op de ontvanger dan ze zijn bedoeld. Ook al is een bericht niet kwetsend bedoeld, het kan een kind dat een dergelijk bericht ontvangt toch verdrietig maken.

Kinderen moeten daarom weten dat je online alleen dingen doet of zegt, die je in het echt ook zou doen of zeggen. Cyberpesten gebeurt doelbewust en gaat verder dan pesten op school. Juist omdat het online gebeurt, kan het de hele dag doorgaan.

Tips tegen online pesten

Om cyberpesten te voorkomen, heeft u misschien iets aan de volgende tips:

  • Maak cyberpesten bespreekbaar in de klas: laat leerlingen presentaties geven over cyberpesten en laat discussies op gang komen. Op www.itsuptoyou.nl staat een interactieve film die je in de klas kunt afspelen, die hierbij kan helpen. Er is ook een docentenhandleiding bij.
  • Zorg ervoor dat je kennis hebt over de ‘tweede wereld van je leerlingen’: duik zelf de sociale media op en maak een profiel aan om te zien wat er wordt geplaatst op Facebook, Twitter en YouTube.
  • Kijk voor meer informatie op de websites van:

 

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.