Home » Artikelen » Van docent biologie via financieel adviseur naar VMBO-directeur: dit is de route van Chris

Van docent biologie via financieel adviseur naar VMBO-directeur: dit is de route van Chris

Datum: 20 mei 2020

In januari 2010 startte de eerste groep studenten aan de opleiding Schoolleiders van Betekenis bij MijnID.nu. Deze studenten waren allemaal leidinggevenden ‘van buiten’; mensen zonder onderwijservaring dus, maar met een bak aan leidinggevende kwaliteiten. Nu de opleiding 10 jaar bestaat en 250 studenten heeft begroet, kijken we terug met vier oud-studenten. Hoe is het om vanuit een andere leidinggevende functie het onderwijs in te stappen? Hoe voegen zij vanuit hun eigenheid en identiteit betekenis toe aan het onderwijs? Deze keer spreken we met Chris Huijgen, directeur VMBO bij het Zone.college in Zwolle.

We zijn er al helemaal aan gewend: gesprekken als deze verlopen via Zoom of Teams. Geen inkijkje in de school, maar in de (tijdelijke) werkkamers. Die van Chris ziet er opgeruimd uit. Net als Chris zelf overigens. Hij is druk in deze tijd, maar vindt het leuk om even over zijn carrière te praten. Op de vraag hoe hij schoolleider is geworden, moeten we even terug in de tijd.

Chris Huijgen

Van het onderwijs naar de financiële sector

“Ik heb biologie gestudeerd en was na mijn studie eerstegraads docent biologie. Dat beviel goed: ik vond het erg leuk om les te geven. Toch begon het na een paar jaar te knagen. Ik wilde mij meer bezig gaan houden met het organisatorische aspect van het onderwijs, maar dat kon op dat moment en in die school niet. Ik had te weinig financiële kennis om bijvoorbeeld een rol binnen het management te krijgen. Daarnaast had ik ook het gevoel dat ik nog meer van de wereld wilde zien en dus ben ik geswitcht naar de financiële sector. Ik gaf advies aan pensioenfondsen en studeerde ondertussen actuariaat. Onderwerpen als bedrijfskunde kwamen daar voorbij. Handig voor vervolgstappen richting het management. Het was heel wat anders dan docent biologie, maar ik leerde enorm veel in die tijd.

Na die baan kon ik bij de Universiteit Utrecht (UU) als manager bedrijfsvoering aan de slag. Daar was ik binnen mijn departement verantwoordelijk voor de portefeuilles financiën, personeel en organisatie. Vanuit betrokkenheid coachte ik wetenschappers bij het schrijven van goede onderzoeksvoorstellen zodat zij financiering konden binnenhalen en hun carrière goed vorm konden geven. Door alle jaren heen heeft het gevoel dat ik ooit terug zou keren naar het voortgezet onderwijs mij nooit verlaten.”

Terug naar het onderwijs

In het opleiden van mensen ligt de grootste passie van Chris. “Dat was te beperkt aanwezig in de functie bij de UU. Ik wil mij primair inzetten om een omgeving voor mensen te realiseren waarin ze gestimuleerd en geassisteerd worden om het beste uit zichzelf te halen Dat, en het feit dat ik als mentor het bijdragen aan persoonsvorming van mijn leerlingen prachtig vond, waren voor mij redenen om weer richting onderwijs te gaan kijken. Ik bleek echter in de markt nog niet de juiste papieren te hebben om schoolleider of directeur te worden; daarnaast miste ik teveel actuele kennis. Daarom heb ik besloten om een schoolleidersopleiding te gaan volgen. Het werd de opleiding van MijnID.nu omdat zij een hele persoonlijke insteek hanteren: wat wil jíj het onderwijs brengen? Wat is jouw visie? En hoe kunnen wij jou helpen daar concreet iets mee te doen?

De opleiding dwingt je om na te denken waar je mee bezig bent. Het zorgt ervoor dat je kritische vragen stelt: waarom doe ik wat ik doe en vind ik wat ik vind? Ik sta hierdoor momenteel veel sterker in mijn schoenen dan toen ik met de opleiding begon. Ik kan ook een duidelijkere positie en mening innemen in discussies, juist omdat ik heel bewust bezig was met ‘waar ik voor sta’. Het werkt bij mij nu eenmaal zo dat ik een kennisbasis nodig heb om met overtuiging een standpunt in te kunnen nemen. Door de opleiding heb ik die gerealiseerd.

Daarnaast was het ook heel fijn om tijdens de opleiding te sparren met andere schoolleiders in spe. De andere studenten hebben, net als ik, heel bewust gekozen voor een onderwijscarrière, en komen uit alle hoeken en gaten van het werkveld. Al die verschillende invalshoeken zijn heel inspirerend. Ook mijn portfoliodocent is van grote meerwaarde. De manier waarop ze reflecteert is heel verhelderend. Ze haalde mij uit mijn eigen valkuilen.”

Nog niet klaar, maar al wel een baan

“Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen: een opleiding kost gewoon heel veel tijd. Het uitwerken van de opdrachten is veel werk; het kost ook veel energie. Nu heb ik de opleiding ‘erbij’ gedaan; eerst werkte ik nog 2,5 dag bij de UU en combineerde ik colleges, werk en stage, nu combineer ik de opleiding met een drukke baan. Momenteel werk ik als directeur VMBO op het Zone.college in Zwolle terwijl ik mijn opleiding nog moet afronden. Toch had ik het niet willen missen. De opdrachten, de colleges, je medestudenten en de portfoliobegeleider vanuit de opleiding bieden ook de kans om even stil te staan in de hectiek van alledag en goed te reflecteren op waar je mee bezig bent.

Ik heb nu écht scherp waarom ik het onderwijs in ben gegaan. Ik vind het heel belangrijk dat het onderwijs dat je verzorgt gebaseerd is op wat de leerling écht nodig heeft, en dat het verder zoveel mogelijk maatwerk is. Ik wil graag dat leerlingen bezig zijn met vragen als ‘waar ben ik goed in?’ en ‘wat vind ik interessant?’. Dat is mijn uitgangspositie in alles. Ik ben op mijn huidige school aangenomen omdat deze visie overeenkomt met de visie van de school. Iedereen is het er over eens is dat dit de goede uitgangspunten zijn om op te bouwen. Het resoneert binnen onze scholen. We zijn er nog niet, maar we werken er samen wel naar toe.”

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is communicatieadviseur bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de inte…

Meer over Judith Bosch

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.