Home » Artikelen » Van salesmanager naar schoolleider: Eline deed het met succes

Van salesmanager naar schoolleider: Eline deed het met succes

Datum: 6 mei 2020

In januari 2010 startte de eerste groep studenten aan de opleiding Schoolleiders van Betekenis bij MijnID.nu. Deze studenten waren allemaal leidinggevenden ‘van buiten’; mensen zonder onderwijservaring dus, maar met een bak aan leidinggevende kwaliteiten. Nu de opleiding 10 jaar bestaat en 250 studenten heeft begroet, kijken we terug met vier oud-studenten. Hoe is het om vanuit een andere leidinggevende functie het onderwijs in te stappen? Hoe voegen zij vanuit hun eigenheid en identiteit betekenis toe aan het onderwijs? Deze keer spreken we met Eline de Vries, momenteel directeur van CBS Horizon en portfoliodocent bij Marant Interstudie.

Eline de Vries

Eline is geen onbekende voor veel schoolleiders die de opleiding Schoolleiders van Betekenis hebben gevolgd. Naast dat ze een student van de eerste lichting is, was ze ook een paar jaar de opleidingsmanager. Momenteel begeleidt ze als portfoliodocent studenten van de opleiding, naast haar baan als schoolleider. Een volle agenda dus! “Ja, dat klopt”, zegt Eline tijdens ons interview, dat via Zoom plaatsvindt. “Ik ben een eigen bedrijfje gestart zodat ik mijn werk als (portfolio)docent kan uitoefenen op zzp-basis. Sinds drie jaar werk ik drie dagen in de week als directeur en twee dagen in de week begeleid ik andere schoolleiders. Ik vind het een prettige verdeling.”

Via het onderwijs en e-learning weer naar school

Maar eerst even terug naar het begin. Als je wilt weten hoe de opleiding Schoolleiders van Betekenis er door de jaren heen uitzag, dan moet je bij Eline zijn. Ze vertelt eerst wat ze deed voordat ze aan de opleiding begon. “Ik was eigenlijk niet echt een leidinggevende ‘van buiten’, want ik had wel ervaring in het onderwijs. Ik was docent Engels en werd daarna teamleider op een VMBO-school. Ik studeerde ondertussen ook onderwijskunde, maar heb dat niet afgerond. Na een fusie voelde ik mij minder op mijn plek en ben ik rond gaan kijken naar een nieuwe baan. Ik kwam toen terecht in de e-learning als account- en salesmanager. Heel wat anders ja, maar ook weer niet: ook dit ging over hoe je mensen kunt laten leren, maar dan online. Ik heb er heel veel van geleerd. Toen het bedrijf (midden in de economische crisis) failliet ging, kwam ik de opleiding Schoolleiders van Betekenis tegen. Of ja, opleiding: het was meer een traject dat gesubsidieerd werd. Door de crisis was er een overschot aan leidinggevenden uit het bedrijfsleven, en een tekort aan leidinggevenden in het onderwijs.”

Eline besloot zich in te schrijven voor de opleiding. “Er waren 170 aanmeldingen waarvan uiteindelijk 14 personen werden toegelaten. De opleiding startte met een personal development seminar (PDS) van vier dagen. Hierin werd je begeleid in het losweken van oude patronen en leerde je hoe je een growth mindset aan kon nemen. Dit was echt ontzettend waardevol en leerzaam. Van de 14 deelnemers zijn er 9 of 10 gestart in het onderwijs; sommige als beleidsmedewerker omdat ze een financiële achtergrond hadden. Zelf kreeg ik al na vijf maanden (terwijl ik dus nog midden in het traject zat) een baan als schoolleider aangeboden.”

Stof afblazen

Inmiddels is de opzet van de opleiding wel veranderd. “Het PDS is eruit, maar daarentegen is het veel meer een opleiding geworden.” Eline kan het weten, want ze was een paar jaar opleidingsmanager. Hoe kwam ze daar terecht? “Na de opleiding heb ik vijf jaar als schoolleider op een school in Zwolle gewerkt. Vervolgens heb ik als interimmer op een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) gewerkt. Daarna kwam ik bij MijnID.nu terecht. Na een tijdje werd ik gedetacheerd bij een school in Lelystad, waar ik bijna anderhalf jaar als interimmer werkte. Ze wilden me daar graag houden, dus ik ben daar uiteindelijk in dienst gegaan als meerschools directeur. Inmiddels ben ik alweer geswitcht en werk ik dus als schoolleider bij CBS De Horizon en als (portfolio)docent. Ik kom vaak binnen in situaties waar ‘stof afgeblazen’ moet worden, en dat is aan mij wel besteed.”

Praktijkgericht leren

Op de vraag waar Eline energie van kreeg tijdens de opleiding, antwoordt ze: “Mijn eigen ontwikkeling. Ik vind leren sowieso superleuk. Je krijgt tijdens de opleiding de tijd om écht goed te reflecteren. Ik denk er graag over na hoe dingen werken, en hoe dat voor verschillende mensen anders kan zijn. Het leren tijdens de opleiding is praktijk-gestuurd. Ik vond het fijn om theoretisch gevoed te worden en dat te vertalen naar de praktijk. Je kunt eruit pikken wat je nodig hebt. Er is geen lesstofprogramma dat vaststaat.”

Stagelopen als leidinggevende

Natuurlijk waren er ook lastige momenten. “Het is best vreemd om stage te lopen op een leidinggevende positie. Je oriënteert je eerst, leert het jargon kennen, en daarna kun je je vaardigheden een beetje in de praktijk leren brengen. Je hebt echter niet het mandaat om écht leiding te geven op een school die niet de jouwe is. Dat is lastig voor studenten, maar ook voor de beoordelaars. Je zou als student soms meer willen doen dan je op je stageplek kunt. We proberen dat binnen de stichting waar ik nu werk anders op te lossen. Bij het samenvoegen van de twee scholen waar ik leidinggaf, en ik de leiding overdroeg aan twee anderen, heb ik meteen een stap naar achteren gezet, terwijl ik nog wel eindverantwoordelijk was. Ja, dat kan lastig zijn, maar anders werkt het niet.”

Identiteitstraject voor de hele school

Tot slot vertelt Eline wat de schoolleidersopleiding haar onder de streep heeft gebracht. “Ik heb ontzettend veel geleerd over mijzelf. Als persoon, als leidinggevende en als leidinggevende in het onderwijs. Toen ik startte op mijn eerste school, heb ik een identiteitstraject met mijn team gedaan. Ik wilde ze laten zien wat voor persoonlijke reis ik had gemaakt en gunde hun hetzelfde. Ik heb met mijn team gedaan wat ik in het halve jaar daarvoor zelf gedaan had.

We werkten vanuit identiteit (purpose driven leadership van Sinek) en hebben in vijf jaar tijd de school van ‘zwak’ naar ‘super stabiel’ weten te brengen. We groeiden tot een school met gelukkige mensen daarin. Dat had ik niet kunnen vormgeven en leiden zonder alles wat ik geleerd heb tijdens de opleiding Schoolleiders van Betekenis.”

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is communicatieadviseur bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de inte…

Meer over Judith Bosch

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Annemarie de Leeuw

11 mei 2020

Leuk stukje Eline, ik herken jou erin. In 2016 was je mijn portfoliodocent. Je hebt me een mooie afronding mét diploma gegeven. Ook voor mij was het vooral een erg leerzaam opleidingstraject, veel van opgestoken. Ben weliswaar niet als schoolleider gestart maar kan als sparringpartner voor basisschoolleiders mijn ondernemerschap kwijt én op veel plekken in het basisonderwijs voorleven. Goede zet die opleiding dus! Jij succes met alles! Warme groet, Annemarie de Leeuw