Om op school efficiënt en zelfstandig te kunnen functioneren moet een leerling zijn gedrag kunnen sturen. Hij moet bijvoorbeeld zijn impuls beheersen om zomaar door de klas te roepen, onthouden …
Datum: 9 november 2015
Een actueel onderwerp en de droom van velen: een goede verbinding tussen onderwijs en jeugdzorg. Dat leidt tot minder wachtlijsten, kortere jeugdzorgtrajecten en minder thuiszitters. Kortom, het ideale plaatje. Maar hoe leg je nou de goede verbinding tussen zorg en onderwijs? Waar moet je beginnen en bij wie?
Hieronder geef ik tips die je helpen bij de eerste stappen naar een succesvolle samenwerking waarbij jeugdzorg en onderwijs hand in hand gaan!
Allereerst is het belangrijk om te weten met wie je te maken hebt in onderwijs- en jeugdzorgland. Welke personen zijn er voor jouw leerlingen of voor jouw cliënten nou specifiek belangrijk? Met welke organisatie heeft jouw school te maken en welke leerkracht hoort bij welk kind? Het eerste contact tussen een jeugdzorgprofessional en een onderwijsprofessional is het begin van een duurzame verbinding. Begin bij één professional van de andere tak van sport. Schroom niet, bel elkaar eens op of stuur een mailtje om in gesprek te gaan over juist die ene leerling of cliënt. Wanneer je elkaar kent, is het makkelijker om ook in de toekomst in gesprek te gaan met elkaar.
Om te zorgen dat je samen op één lijn ligt, is het belangrijk dat je tijdens de kennismaking duidelijk bespreekt wat elkaars kwaliteiten zijn. Waar kan de ander vanuit gaan bij een samenwerking met jou? Wat zijn sterke kanten in je werk? En hoe kun je die nog beter benutten? Daarnaast is het misschien nog belangrijker om op tafel te leggen tot waar je kennis reikt en waar je valkuilen liggen. Daarmee geef je de ander ruimte om jou aan te vullen of te versterken. Respecteer elkaar en accepteer dat je uit een andere werkomgeving komt. Zorg voor het gevoel van samenwerking en blijf niet hangen in wij/zij-denken.
Niet alleen weten met wie je werkt is van belang. Het is ook noodzakelijk om te weten wat ieders rol is in het proces. Maak samen een tijdpad waar je allebei achter staat.
Leg dit vast, zodat je er ook op terug kan komen. Reflecteer na een paar maanden wat jullie contact heeft opgeleverd en hoe dit in de toekomst uitgebreid kan worden. En natuurlijk, deel de positieve resultaten met de rest van je collega’s! Mensen worden enthousiast van persoonlijke succesverhalen en hierdoor kan jouw positieve ervaring zorgen voor nog meer kleine verbindingen tussen zorg en onderwijs.
Een duurzame verbinding tussen onderwijs en jeugdzorg is niet in één middag gemaakt. Rome is immers ook niet in één dag gebouwd. Maar de eerste stappen zijn wél het begin en aanleiding tot een succesvol vervolg. Stap uit je kaders, ontmoet elkaar en ga in gesprek!
Wil je meer informatie of sparren over het zetten van je eerste stappen, laat het me weten via b.rossen@marant.nl (Babs Rossen, orthopedagoog).