Home » Artikelen » Vijf sinterklaasgedichten tips voor leeshaters

Vijf sinterklaasgedichten tips voor leeshaters

Datum: 25 november 2016

Sinterklaas is weer in het land. Een magische tijd voor kinderen. Speelgoedgidsen worden verknipt tot verlanglijstjes en schoenen worden elke avond gezet in de hoop dat er ’s ochtends iets in zit. Hoe dichter pakjesavond nadert, hoe groter de spanning wordt. Maar dan is het zover: een zak vol cadeautjes én gedichten staat klaar.  Voor sommige kinderen is het lezen van die gedichten iets om enorm tegen op te zien. Wat kun je doen als het beste cadeau voor je kind een cadeautje zonder gedicht is? Of als er op het verlanglijstje staat; alleen letters van chocola? Hierbij een aantal sinterklaasgedichten tips om ook voor de grootste leeshaters een leuk gedicht te schrijven.

Tip 1: Maak het gedicht niet te lang

Stel je voor, je ziet tegen het lezen van een gedicht op. Je vouwt het blaadje open en je ziet dat het maar om drie coupletten van vier regels gaat. Pfoei, valt dat even mee! De drempel om het gedicht te lezen wordt zo een stuk lager.

Tip 2: Gebruik een overzichtelijk en een groter lettertype

Het is verleidelijk om een ‘gezellig’ lettertype te kiezen, waardoor het gedicht net wat meer lijkt op het handschrift van Sinterklaas. BlackadderICT en Lucida Handwriting zijn de favoriet van veel gedichtenschrijvers. Echter niet van kinderen die moeite hebben met lezen. Het ontcijferen van die lettertypes is veel vermoeiender dan het lezen van lettertypes als Verdana, Arial en Calibri. En kies gerust voor grootte 14/16, dat maakt het gedicht fijner en eenvoudiger te lezen.

Tip 3: Maak gebruik van ritme, rijm en korte zinnen

Net zoals kinderen makkelijker gedichtjes onthouden die rijmen en een eenvoudig ritme hebben, zo leest dat ook veel makkelijker. Je maakt het gedicht voorspelbaar, wat het lezen eenvoudiger maakt. Denk dan bijvoorbeeld aan het rijmschema AABB CCDD. Het volgende liedje is een goed voorbeeld van een makkelijk rijmpje:

Sinterklaas Kapoentje
Gooi wat in mijn schoentje
Gooi wat in mijn laarsje
Dank u Sinterklaasje

Tip 4: Kies eens een andere gedichtvorm

Wil je toch wat meer vertellen of lastige woorden gebruiken om een punt te maken? Probeer dan eens een samenleesgedicht. Dit werkt hetzelfde als het principe van samenleesboeken: je gebruikt grote letters voor de eenvoudige regels die het kind leest en kleine letters voor de lastige regels voor de volwassene. Zo maak je er een gezellig leesmoment van, waarbij het kind maar de helft voorleest en waarin je toch veel kwijt kunt!

Ik wil jullie leuke avond niet verstoren
Maar dit moet je echt horen
Weet je wat die pieten hebben gedaan?
Zij gingen met jouw cadeautjes in de achtbaan

Ook zijn elfjes een mooie dichtvorm, waarbij 11 woorden gebruikt worden:

Sinterklaas
was hier
met jouw cadeautje
pak maar snel uit
geniet

Tip 5: Goed voorbereid beginnen

Laat het kind het gedicht van te voren even rustig doorlezen. Of lees het samen even door terwijl de anderen zorgen voor een rondje koffie en thee. Voorlezen is veel minder eng als je weet wat er staat.

Cadeautips

Vind je kind lezen ook zo vies en geef jij toch graag een leesboek? Denk dan eens aan het boek Lars lust geen boeken.  Een heerlijk luchtig en herkenbaar verhaal over een jongen die veel leukere dingen kan bedenken dan lezen. Ook Een kroon voor een kanjer is een enorm leuk boek voor kinderen met dyslexie. Om te oefenen met lezen en spellen raad ik je Dizzy aan!

Jouw sinterklaasgedichten tips

Hebben jullie zelf nog tips bedacht voor het schrijven van leuke gedichten? Laat het mij weten door een mailtje te sturen naar e-mail!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.