Onze leerlingen zijn de laatste tijd steeds actiever online, vooral in de bovenbouw. We krijgen nu ook te maken met online pesten. Hoe gaan we hier mee om? We geven een aantal tips tegen cyberpeste…
Datum: 9 februari 2016
Onze voorleestips maken voorlezen leuker. Voorlezen is enorm belangrijk, vooral voor kinderen die moeite hebben met lezen en spellen. Probeer regelmatig elke dag 15 minuten voor te lezen, dat is leuk voor jou en voor je kind. Wij hebben 12 voorleestips voor jou die het voorlezen nog leuker maken, voor elke maand één!
Maak van lezen dat ene fijne momentje van de dag om even tot rust te komen. Creëer een prettige sfeer rondom het lezen, zodat het een ontspannend moment is. Rituelen werken bevorderend; lees bijvoorbeeld altijd voor het slapen gaan, op een comfortabel leesplekje met dat ene gezellige lampje aan en die ene knuffel erbij die ook graag meeleest.
Voorspel samen wat er gaat gebeuren op een spannend punt in het verhaal. Bedenk verschillende verrassende scenario’s of een grappige plottwist. Zo houd je je kind extra betrokken bij het verhaal en maak je hem of haar nog nieuwsgieriger naar de afloop.
Een verhaal staat niet alleen geschreven in een boek, het speelt zich af in je hoofd. Nog leuker is het als het echt gaat leven. Maak af en toe geluiden die passen bij het verhaal (voetstappen, kloppen) of blaas als de wind waait in het boek. Misschien kan je het verhaal tegelijkertijd wel naspelen met een paar knuffeltjes. Het allemaal hoeft niet perfect, de verbeelding doet namelijk de rest. Hoe echter het verhaal, hoe leuker het lezen is.
Wissel het voorlezen van verhalen eens af met een gedichtje. Door het ritme en door de rijmende klanken is het voor je kind prettig om naar te luisteren. Bovendien kunnen gedichten grappig, gek of heel mooi zijn; zo prikkel je ook de creativiteit en het inlevingsvermogen van je kind.
Wanneer je je kind betrekt in het verhaal werkt dat stimulerend. Kies voor een rollenspel een verhaal met meerdere karakters, het liefst twee, en verdeel de rollen. Zo lees je samen en begint het verhaal echt te leven. De karakters kruipen uit het boek, zo wordt lezen ineens beleven.
Is dat zingend lezen? Dat zou je denken, maar dat is het niet. Bij karaoke loopt er een balkje waarop je precies ziet op welk moment je welk woord zingt, en ook nog eens verdeeld over de lettergrepen. Met karaokelezen léés je mee, zo wordt bepaalde jeugdliteratuur voor kinderen met leesproblemen ineens bereikbaarder. Kijk eens op Yoleo.nl
Een voorleesboek mag best net een beetje moeilijker zijn. Zolang je samen eerst goed voorbereidt (kijken naar de kaft en de tekst op de achterkant) en veel praat over het boek dan is er niks aan de hand. Stel tussen het lezen door ook vragen en probeer je kind te laten reageren op wat er allemaal gebeurt in het verhaal. Zo houd je je kind geboeid en geprikkeld.
Door herhaling begrijpt je kind het verhaal steeds beter. Vooral als je soms een nét iets moeilijker boek uitkies voor het voorlezen. Je zou denken dat je kind zich misschien snel gaat vervelen als je hetzelfde verhaal voorleest, maar zo ontdek hij of zij juist telkens nieuwe dingen.
Een verhaal voorlezen betekent niet alleen lezen, maar ook doén. Lichaamstaal is bewezen sprekender dan woorden alleen. Dat betekent niet dat je een toneelstuk gaat opvoeren, nee, maar probeer eens subtiele bewegingen te maken tijdens het lezen. Dat kan al met gezichtsuitdrukkingen of door je kind op een bepaald moment in de ogen te kijken zodat hij of zij even extra geboeid luistert naar wat je zegt.
Voorlezen met stemmetjes is helemaal niet nodig. Kijk je kind aan en lees met een rustige toon; gewoon zoals je zelf ook praat. Soms wat harder en soms wat zachter en als je van nature leest met expressie dan zal je kind het verhaal ook beter begrijpen.
Als je soms een boek kiest wat net iets moeilijker is dan je kind technisch aankan, dan komen er waarschijnlijk ook moeilijkere woorden in voor. Dat is helemaal niet erg, goed zelfs. Laat je kind het woord rustig ‘uitproberen’ en lees het daarna samen hardop voor. Je kan kort uitleggen wat het woord betekent maar je kan het gerust ook even overslaan. Vaak wordt het door de context wel duidelijk, bovendien maak je je kind zo meer leergierig door zelf te laten ontdekken of te raden in plaats van voor te zeggen.
Schrijf samen een verhaal(tje). Dat hoeft niet lang te zijn, of heel avontuurlijk of heel spannend. Gewoon een simpel verhaaltje is al hartstikke leuk. Vervolgens lees je het samen voor. Zo is het pret van A tot Z en prikkel je de creativiteit van je kind, de betrokkenheid en het leesplezier.
Dat waren onze 12 voorleestips. Wat vind je van deze voorleestips? Laat het ons weten via @MarantElst