Home » Artikelen » Wat kun je doen als je te snel boos wordt? – Vergoede behandelingen voor kinderen

Wat kun je doen als je te snel boos wordt? - Vergoede behandelingen voor kinderen

Datum: 8 februari 2021

Saar, een stoer meisje van 9, zit bij juf Maaike in groep 6 van OBS de Vlieten in de Lier. Ze wordt snel boos en weet niet hoe ze met die gevoelens om moet gaan. Ze zoekt dan de confrontatie en dat botst met andere kinderen, zowel thuis als op school. 

Juf Maaike: “Saar botste met andere kinderen in de klas. We wilden haar laten zien dat ze ook op een andere manier met haar boze gevoelens om kan gaan, waardoor het voor haar makkelijker en leuker wordt in de klas. Samen met ouders en Saar hebben we besloten de hulp van orthopedagoog Roxanne in te roepen.” 

Roxanne: “Saar is nu drie keer bij mij geweest. We zijn begonnen met inzicht te verkrijgen in boosheid. Wat is dat eigenlijk en hoe werkt dat? Zodat Saar leert herkennen wat het is. Daarvoor hebben we gewerkt met het boek Wat kun je doen als je te snel boos wordt. Dat boek maakt de vergelijking tussen jezelf en een auto. Soms moet je even afremmen, soms juist wat gas bijgeven en als je op een snelweg bent, moet je extra goed opletten wat er om je heen gebeurt. Je motor kan oververhit raken. Saar herkende zichzelf er helemaal in en heeft er ook over in de klas verteld.” 

Saar: “Met Roxanne lees ik het boek, praten we veel, maar we hebben ook getekend. Bijvoorbeeld een hele boze ik en een neutrale ik. En dan hadden we erover welke Saar bij welke situatie past en wat voor gevolgen dat heeft. Meestal past de neutrale beter. En ik gebruik in de klas nu een gevoelsmeter. Daarop kan ik aangeven hoe ik me voel. Het is eigenlijk het dashboard van mijn autootje.”  

Roxanne: “Saar kan heel goed zelf met oplossingen komen. Zo kwam ze na de eerste keer met het idee weg te lopen als er een ruzie-situatie ontstaat op het schoolplein en bijvoorbeeld te gaan tekenen. Dan stapt ze uit de situatie en wordt zo weer rustiger.” 

Saar: “De ander wordt daar ook rustiger van en dan kunnen we er daarna over praten. Ik weet nu veel beter hoe ik ruzies kan voorkomen en eventueel oplossen. Ik kan nu ook helpen als anderen ruzie hebben.”

Juf Maaike: “Ze gaat met plezier naar Roxanne en we zien dat het werkt. Ze reageert echt anders dan voorheen en de klas ook op haar.”

Juf Maaike: “Ik zie dat Saar er heel zelfstandig mee omgaat. Soms is ze nog wel een beetje boos, maar niet meer dat extreme. Ze vraagt dan vaak of ze haar mapje mag pakken om te gaan werken. Daar wordt ze rustig van en kan ze prima de situatie op te lossen. De gesprekken met Roxanne helpen haar echt.” 

Moeder: “Ja, dat zien wij ook. Zíj is nu thuis degene die conflicten wil bespreken en dan uitlegt hoe we beter kunnen handelen. Ze houdt ons echt een spiegel voor in zo’n situatie.” 

Saar: “Ik vind het belangrijk dat ik een goede klik heb met Roxanne, daardoor kan ik goed met haar praten. Ik zie haar om de week, zodat ik tussendoor kan oefenen met wat besproken hebben. Ik vul het 4-G schema in (Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel en Gedrag). Daarmee oefenen wel nu en ik heb het al af voor volgende week.” 

Roxanne: “Ik ben echt trots op Saar, dat ze dit nu al kan. Voor een volwassene is dit vaak nog lastig, voor een meisje van negen helemaal. Het is fijn voor Saar dat de gesprekken met haar, maar ook met de juf en ouders helpen. En we zijn pas op de helft van de sessies.” 

Moeder: “We zien al zo’n verandering. Vroeger was ze boos en kwam ze er niet uit. Er was een blokkade en nu kan ze er iets mee doen. En wij ook, we begrijpen het veel beter. Het helpt ons echt allemaal.”  

Saar: “Ik zou tegen iedereen willen zeggen die soms te boos is, dat ze naar Roxanne moeten gaan. Dat helpt echt. Je voelt je veel fijner!” 

Vergoede zorg (Basis GGZ)

Kinderen (zoals Saar) die in hun ontwikkeling op school en/of thuis vastlopen kunnen terecht bij Marant. Wij bieden individuele hulp zodat het kind/de jongere zich prettiger gaat voelen en het leren weer beter gaat. 

Wij bieden begeleiding bij een verscheidenheid aan klachten, bijvoorbeeld: 

  • Zelfbeeld 
  • Onzekerheid 
  • (Faal)angst 
  • Aandacht- en concentratieproblemen 
  • Problemen in de sociale omgang
  • Hoogbegaafdheid en sociaal-emotionele problemen 

Onze hulp valt onder de Basis GGZ. Marant heeft contracten met nagenoeg alle gemeenten in de regio. De hulp voor kinderen/jongeren wordt meestal vergoed. Hier is wel een verwijzing voor nodig van bijvoorbeeld de huis- of jeugdarts of het wijkteam. Kijk voor meer informatie op onze website of bel met onze Servicedesk

Deel dit artikel
Auteurs

Judith Bosch

Judith Bosch is communicatieadviseur bij Marant. Ze schrijft en redigeert teksten, blogs en informatieve uitingen als flyers en folders. Daarnaast denkt ze ook op strategisch niveau na over de inte…

Meer over Judith Bosch

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.