Home » Artikelen » Wat te doen in onzekere tijden? Tip: kijk eens naar je hond

Wat te doen in onzekere tijden? Tip: kijk eens naar je hond

Datum: 30 maart 2020

Onderwijsbemoeier Jan Klein wilde een betoog schrijven over hoe je deze onzekere tijden het beste te lijf kunt gaan. Maar toen keek hij eens goed naar Twister, zijn hond, en besloot hij haar levenslessen als uitgangspunt te nemen. Want van de routine van een hond kun je veel leren, blijkt. 

Leestijd: 4 minuten

Vanmorgen liep ik, om iets over zeven, het huis uit. Heerlijk zonnetje, fluitende vogels, veel ontluikend groen en een stralend blauwe hemel. Fantastisch! Maar kan ik er ook van genieten? In deze tijden waarin veel onzeker is? Eén zekerheid blijft: onze hond, Twister, moet ik uitlaten. Doe ik het niet, dan heb ik problemen, zowel in mijn huis als in mijn relatie.

Twister

Over Twister gesproken… Ze poept en plast vier keer per dag tijdens haar uitlaatrondje. Loopt vrolijk en nieuwsgierig rond. Neemt de omgeving, met haar reukorgaan, volledig in haar op. Geen last van virussen of zorgen… Tenminste, dat vermoed ik, als ze mij met haar trouwe blik aankijkt op weg naar haar bakje hondenvoer dat op haar wacht. Voor ze daar overigens aan begint geeft ze mij een lik over mijn gezicht. Ach ja, het voordeel van hond zijn. Ze hoeft geen 1,5 meter afstand te behouden.

Binnen no time heeft ze haar bakje leeg. Vervolgens begeeft ze zich naar haar plekje op de leuning van de bank, zoals ze dat elke dag doet. Lekker in het zonnetje, terwijl ze vanaf de leuning naar buiten kijkt. Ze strekt zich uit gaat ontspannen liggen. Nog even kijkt ze gefocust naar buiten. Dan sluit ze haar ogen en valt in slaap. Hoe doet ze dat toch? En dat elke dag weer, een vaste routine!

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar in deze onzekere tijd voel ik onrust. Ik kan mijn draai niet altijd vinden en heb zo mijn eigen gedachtenspinsels. En dat terwijl ik me voorneem om me geen zorgen te maken. Maar we leven in een tijd waarin maar één zekerheid bestaat: alles is onzeker!

Ik weet niet of jou het lukt, maar ik kan me voor die onzekerheid niet altijd afsluiten. Daarbij word ik overigens flink geholpen door alle berichten en vragen die over ons worden uitgestrooid. Je hoeft de media maar te raadplegen en de onzekerheden zijn er:

 • Zijn er voldoende bedden op de IC beschikbaar?
 • Zet de voorzichtige afvlakking in het aantal nieuwe c-gevallen door?
 • Kunnen we de woorden van Jaap van Dissel van het RIVM geloven?
 • Is een totale lockdown dichtbij?
 • Komen we in een zware economische recessie?
 • Hoe gaat het met de AEX? (Gelukkig hoef ik me daar zelf niet druk over te maken)
 • Zal Joe Biden Amerika in 2021 uit de crisis mogen helpen?

In het onderwijs:

 • Hoeveel achterstand lopen de kinderen op?
 • Houden de ouders het thuis vol?
 • Wanneer gaan de scholen weer open?
 • Wat zal het onderzoek onder jongeren daaraan bijdragen?

Ik kan er nog wel drieëntwintigduizend opnoemen…

Ik had me voorgenomen om aan het begin van de nieuwe werkweek een blog te schrijven over onzekere tijden en hoe daarmee om te gaan. Allerlei tips kwamen bij me op. Maar toen ik er gisteren aan begon, dacht ik: ach ja, die hond van ons… Dat trouwe beest geeft me een paar mooie tips. Ik geef ze hier ter overweging door. Misschien heb je er iets aan.

Wat zie ik haar doen?

Twister brengt haar gedachtestroom tot rust

Ze loopt lekker gefocust te snuffelen (met haar neus, dat dan weer wel…). Dat is haar ochtendkrant. Eén type nieuwskanaal. Dat geeft richting en scheelt een overdosis aan verontrustende berichten. Wij mensen kunnen dat focussen ook oefenen. Liever wel met onze gedachten. Maar het kan en het helpt. In Psychologie Magazine las ik onder deze link een paar nuttige tips: je brein tot rust brengen.

Twister blijft (buiten) bewegen

Dat moeten wij ook doen. En dat kan ook prima, als je maar afstand houdt. Blijven bewegen is goed voor je fysieke en emotionele welbevinden, aldus neuropsycholoog Erik Scherder. En buiten is zoveel moois te zien en te horen in de ontluikende lente.

Twister houdt contact

Ook al is persoonlijk contact met je vrienden en collega’s lastig: juist nu is het van groot belang om virtueel met elkaar contact te hebben. Praat met anderen over wat je bezighoudt. Zoek daarbij bewust andere onderwerpen. Er valt nog zoveel anders te bepraten en te leren. En vergeet daarbij de humor niet!

Twister laat de dingen los

Zij doet haar ding en gaat rustig liggen slapen. Heerlijk ontspannen, in vertrouwen. Misschien moeten wij deze crisis zien als de ultieme tijd om te leren loslaten en vooral te leven van dag tot dag. Zoals veel grondleggers van levensbeschouwelijke stromingen ons hebben proberen te leren. Leven bij de dag, vandaag heeft genoeg aan zichzelf. Oude regels gelden niet meer en we weten minder dan ooit wat de toekomst gaat brengen. En over die toekomst mogen we ook best hoopvol zijn. Positieve gevolgen en veranderingen worden nu al zichtbaar, naast de ellende waar we middenin zitten.

Twister houdt haar eigen ritme

Houd zoveel mogelijk je normale werkritme aan. Hierover schreef ik vorige week al in mijn blog, timemanagement. Dat is altijd belangrijk, maar helemaal in deze ongewone tijden.

Ik kijk nog eens naar mijn hond. Inderdaad… Wat een geweldig wijs beest! Ik aai haar even over haar kop. Ach ja, 1,5 meter. Geen probleem.

Ik wens iedereen een goede werkweek. Laten we proberen een beetje te blijven genieten. Het scheelt een hoop gepieker.

Deel dit artikel
Auteurs

Jan Klein

Jan Klein is een relationele onderwijsbemoeier. Hij spreekt, verbindt en begeleidt zowel schoolleiders in opleiding als directeuren die zich willen professionaliseren. Ook werkt hij aan visie- en c…

Meer over Jan Klein

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.