Home » Artikelen » Wet Veiligheid op school

Wet Veiligheid op school

Datum: 26 mei 2016

Vraag & Antwoord

Wat houdt de Wet Veiligheid op school in?

Sinds 1 augustus 2015 zijn schoolbesturen wettelijk verplicht tot de volgende drie taken.

Evelyn Weltevrede (GZ- psycholoog) aan het woord.

1. Het uitvoeren van een sociaal veiligheidsbeleid

Het doel van de wet is dat scholen zich inspannen om pesten tegen te gaan en voor sociale veiligheid voor hun leerlingen zorgen. Scholen mogen zelf bepalen hoe zij hun sociaal veiligheidsbeleid vormgeven, passend bij hun visie. Dit betekent dat ze zelf kiezen welke methodes en programma’s zij gebruiken, welke afspraken ze maken, hoe ze deze borgen en hoe ze aantonen dat hun aanpak effectief is.

2. Het beleggen van de volgende taken bij één persoon: coördineren van het pestbeleid en fungeren als aanspreekpunt in het kader van pesten

Het streven is om preventief te werk te gaan met een schoolbrede aanpak. Dat wil zeggen dat programma’s, methodes en interventies zowel op school, klassikaal als individueel
niveau worden ingezet. De gedachte hierachter is dat de betrokkenheid en het welbevinden van leerlingen wordt bevorderd en probleemgedrag vermindert wanneer leerlingen zelf verantwoordelijk zijn. Eén aanspreekpunt voor pestgedrag of ander ongewenst gedrag geeft zowel leerlingen en ouders als het personeel duidelijkheid.

3. Het monitoren van de sociale veiligheid van leerlingen, zodanig dat het een actueel en representatief beeld geeft

Hieronder valt ook de monitoring van het welbevinden van leerlingen. Het monitoren van de sociale veiligheid maakt inzichtelijk hoe leerlingen de veiligheid op school beleven. Voor sommige scholen zal dit een bevestiging van goed beleid zijn, voor andere scholen is het juist een reden om het sociaal veiligheidsbeleid aan te scherpen.

Meer weten?

Stel je vragen gerust aan Evelyn Weltevrede (e.weltevrede@marant.nl)

Deel dit artikel
Auteurs

Evelyn Weltevrede

Evelyn Weltevrede is GZ-psycholoog en regiebehandelaar bij Marant Behandelpraktijk.

Als iemand veel kennis en ervaring op het gebied van onderwijs heeft, is Evelyn het wel. Ze werkt al meer dan …

Meer over Evelyn Weltevrede

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.