Om op school efficiënt en zelfstandig te kunnen functioneren moet een leerling zijn gedrag kunnen sturen. Hij moet bijvoorbeeld zijn impuls beheersen om zomaar door de klas te roepen, onthouden …
Datum: 26 mei 2016
Sinds 1 augustus 2015 zijn schoolbesturen wettelijk verplicht tot de volgende drie taken.
Evelyn Weltevrede (GZ- psycholoog) aan het woord.
Het doel van de wet is dat scholen zich inspannen om pesten tegen te gaan en voor sociale veiligheid voor hun leerlingen zorgen. Scholen mogen zelf bepalen hoe zij hun sociaal veiligheidsbeleid vormgeven, passend bij hun visie. Dit betekent dat ze zelf kiezen welke methodes en programma’s zij gebruiken, welke afspraken ze maken, hoe ze deze borgen en hoe ze aantonen dat hun aanpak effectief is.
Het streven is om preventief te werk te gaan met een schoolbrede aanpak. Dat wil zeggen dat programma’s, methodes en interventies zowel op school, klassikaal als individueel
niveau worden ingezet. De gedachte hierachter is dat de betrokkenheid en het welbevinden van leerlingen wordt bevorderd en probleemgedrag vermindert wanneer leerlingen zelf verantwoordelijk zijn. Eén aanspreekpunt voor pestgedrag of ander ongewenst gedrag geeft zowel leerlingen en ouders als het personeel duidelijkheid.
Hieronder valt ook de monitoring van het welbevinden van leerlingen. Het monitoren van de sociale veiligheid maakt inzichtelijk hoe leerlingen de veiligheid op school beleven. Voor sommige scholen zal dit een bevestiging van goed beleid zijn, voor andere scholen is het juist een reden om het sociaal veiligheidsbeleid aan te scherpen.
Stel je vragen gerust aan Evelyn Weltevrede (e.weltevrede@marant.nl)