Home » Artikelen » Zeven met lef (voor leiders)

Zeven met lef (voor leiders)

Datum: 27 maart 2019

Onder de naam Zeven delen onze adviseurs de komende tijd op verschillende onderwerpen 7 concrete tips, voorbeelden of redenen om hiermee aan de slag te gaan. Tips, voorbeelden of redenen die door zorgvuldig te zeven tot stand zijn gekomen en uitkomst kunnen bieden bij de paradoxale situaties waarin je als leidinggevende vrijwel dagelijks verkeert. Deze week is het de beurt aan zeven met lef.

Vandaag gaan we weer even zeven. Zeven is in dit geval: uitzoeken of er goud overblijft als je al je acties van de afgelopen en komende tijd eens door de zeef haalt en afzet tegen je belangrijkste doelen. 

De aanleiding hiervoor is mijn indruk dat leiders in het onderwijs (geregeld onder druk staand) nogal eens niet doen wat ze wel willen doen. Dit is niet bedoeld als een verwijt, het is gewoon een indruk. En ik heb hier ook alle begrip voor. Dan helpt een nuchter ‘zeventje’ zoals hieronder om na te gaan of je huidige koers (nog) past. Doe maar even mee:

  1.     Stel nou, dat je jezelf serieus neemt. Serieus als leider van een lerend leerinstituut, zoals jouw school.
  1.     Stel nou, dat je serieus meent dat er aangesloten moet worden op de leermogelijkheden van leerlingen en dat gepersonaliseerd leren een belangrijke focus is.
  1.     Stel nou, dat je het razend belangrijk vindt dat leerlingen leren begrijpen hoe zij zelf het beste kunnen leren en keuzes kunnen maken.
  1.     Stel nou, dat jouw leerlingen meer bezig zijn met wat er van hen verwacht wordt dan met de vraag hoe zij (zelf) aankijken tegen eigen leren.
  1.     Stel nou, dat jouw docenten nogal veel druk voelen om de stof af te krijgen.
  1.     Stel nou, dat je je collega-leidinggevenden hoort zeggen dat de maatschappij kijkt naar de slagingspercentages en je daar dus op moet sturen, ‘omdat je je anders uit de markt prijst’. En dat ouders ook de cijfers vergelijken met andere scholen en daar iets van vinden. En dat leerlingen zeggen dat docenten gewoon duidelijk moeten zeggen wat ze moeten kennen. En dat de inspectie…
  1.     En stel nou, dat jij lef hebt. Lef om je doelen serieus te nemen.

Wat doe je dan? 

Lef is leiderschap van jezelf. Eigen leiderschap dat gebruik maakt van eigen wijsheid en aanschurkt tegen eigenwijsheid. Lef brengt leven.

“Heb het lef eens?!”

 

Heb jij vragen of wil je in gesprek over deze wekelijkse zeven? Heb dan gerust het lef om me een e-mail te sturen.

Deel dit artikel
Auteurs

Harry Jansen

Harry Jansen is senior trainer/adviseur en coach bij Marant Interstudie. Hij werkt vooral met complexe organisatie- en ontwikkelingsvragen binnen alle sectoren van het onderwijs op het gebied van…

Meer over Harry Jansen

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.