Home » Artikelen » Houd een zieke leerling bij de les!

Houd een zieke leerling bij de les!

Datum: 2 februari 2017

Vanaf je vierde jaar ga je naar school, dat vinden we heel gewoon. Sommige kinderen kunnen niet naar school omdat ze bijvoorbeeld te ziek zijn. Niet gewoon een griepje maar ziek voor langere tijd. En dan… Dan komt er een juf in het ziekenhuis of bij je thuis. Zitten die zieke kinderen daar wel op te wachten? Jazeker! Kinderen vinden het heel fijn dat ze even aan iets anders kunnen denken dan aan het ziek zijn.

Tijdens de lunch raak ik aan de praat met een collega van mij. Maria Gerrits is al 17 jaar Consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen bij Marant. Daarvoor werkte ze bij de ziekenhuisschool van het Radboud UMC in Nijmegen.

KlasseContact

Ik ben benieuwd naar de verschillende vormen van begeleiding die zieke kinderen kunnen krijgen. De voor mij meest bekende is dat reuzescherm van KPN in de klas, waar nu ook verschillende spotjes van op televisie zijn. Dankzij KlasseContact kunnen kinderen die langdurig ziek zijn blijven meedoen in hun klas. Thuis of in het ziekenhuis gebruiken deze kinderen een laptop die verbonden is met een ICT-set in de klas; de ‘KPN Klasgenoot’. Zo blijven ze in contact met hun klasgenootjes en hoeven ze geen school te missen.

Kan het ook anders?

Ik kan me ook voorstellen dat in real life in de klas aanwezig zijn niet voor ieder kind is weggelegd. Er zijn gelukkig veel meer vormen van begeleiding, vertelt Maria. Soms ligt de nadruk vooral op het coachen. Daarnaast kan ook uitleggen en het plannen van huiswerk tot de ondersteuning behoren.

Meer dan ziek zijn

Het belangrijkste is volgens Maria dat een kind wordt aangesproken op wat het nog wel kan. Een goede samenwerking en overleg tussen alle betrokken partijen (het kind, de ouders, school en de behandelaars) is van groot belang. Samen vorm je ineens een nieuw team! Door er met zoveel mensen voor te gaan krijgt het kind ook weer het ‘ik kan het wel’-gevoel.

Het verschil maken

Thuis zie je de impact die de ziekte van een kind kan hebben. Door een deel van het onderwijs thuis te verzorgen, blijft er wat regelmaat in het leven van een ziek kind. ‘Naar school gaan’ hoort zo bij het dagelijkse leven. Als dit helemaal wegvalt komt er juist meer nadruk te liggen op de ziekte en het isolement wat dat met zich mee kan brengen.

Gewoon weer mee kunnen doen

Het mooiste is volgens Maria als de leerling weer terug naar school kan en weer onderdeel uitmaakt van de groep met klasgenoten, vrienden en vriendinnen. Soms zorgt een ziekte ervoor dat een leerling niet met zijn of haar klas verder kan. Hij of zij moet dan bijvoorbeeld een klas overdoen. Dat is lastig, want je gunt het dat kind zo. Gelukkig lukt het vaak ook wél.

Voor scholen

Het is belangrijk voor scholen dat er altijd consulenten in de eigen regio zijn. Alle kinderen die langer ziek zijn hebben recht op een vorm van thuisbegeleiding. Kijk voor meer informatie op www.ziezon.nl; daar vind je ook de regio’s en betrokken consulenten.

Heb je een vraag of wil je graag meer informatie naar aanleiding van deze blog, neem dan contact op met een van onze consulenten.

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.