Home » Artikelen » Zo krijg je je kind aan het lezen in de herfstvakantie!

Zo krijg je je kind aan het lezen in de herfstvakantie!

Datum: 14 oktober 2019

In regio zuid start vandaag de herfstvakantie. De rest van het land is volgende week aan de beurt. Een mooi moment om lekker te ontspannen en het maken van ‘leeskilometers’. Leren lezen is immers belangrijk, maar het gaat niet vanzelf. Zeker niet bij kinderen met dyslexie. Zij hebben nóg meer oefening nodig om goed te leren lezen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig is er goed nieuws: yoleo.nl maakt het lezen van boeken leuker en gemakkelijker, omdat het digitaal is en boeken voorgelezen kunnen worden. En nog meer goed nieuws: het is gratis voor alle kinderen met een bibliotheekpas!

Hoe werkt het?

Yoleo is een project dat samen met kinderen is ontwikkeld door Dedicon, een bedrijf dat is gespecialiseerd in aangepaste leesvormen. Op de site www.yoleo.nl kun je inloggen met het pasnummer van je bibliotheekpas. In de online bibliotheek kies je een leuk boek uit. Je kunt zoeken op onderwerp (avontuur, humor, dieren, etc.), niveau (AVI start t/m AVI Plus) of leeftijd (6 t/m 14 jaar). Door te lezen verdien je leespunten waarmee je een eigen, virtuele kamer in kan richten. Daarnaast kun je spelletjes spelen en berichten sturen naar vrienden.

Tijdens het lezen toont Yoleo de tekst en leest de tekst eventueel voor. Een balkje wijst het woord aan dat op dat moment voorgelezen wordt. Het tempo kan aangepast worden aan het leestempo van het kind. Dit noemen we audio-gestuurd lezen en maakt het gemakkelijker voor kinderen met dyslexie. En nee, hierdoor worden kinderen niet ‘lui’. Audio-gestuurd lezen is zelfs effectief gebleken in het bevorderen van de leesontwikkeling.

Andere tips

Hopelijk ben je door het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar Yoleo en helpt het om je kind aan het lezen te krijgen/houden. Heb je meer tips nodig? Lees dan ook eens de blog Dyslexie tips voor thuis. Lees je liever zelf voor? In deze blog vind je allerlei leuke voorleestips. Lukt het (voor)lezen wel, maar is juist het kiezen van een boek lastig? Hier vind je tips om het juiste boek te kiezen.

Ontbreken er nog leuke tips? Laat het me dan vooral weten in een reactie, ik hoor het graag!

Deel dit artikel
Auteurs

Maria Verduijn – Jansen

Maria Verduijn – Jansen is orthopedagoog en dyslexiebehandelaar bij Marant Behandelpraktijk. Ze helpt kinderen met dyslexie om hun lees- en spellingontwikkeling te verbeteren en heeft daarnaast aan…

Meer over Maria Verduijn – Jansen

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.