De scholen beginnen weer. De kinderen staan te trappelen om weer naar school te gaan. Een nieuwe meester of juf, nieuwe dingen leren en weer huiswerk maken van Marant, yes! Maar zo af en toe is jo…
Datum: 22 mei 2018
Op veel scholen krijgen kinderen vanaf groep 7 huiswerk mee naar huis. Het gebeurt steeds vaker dat kinderen ook al in groep 6 wat huiswerk mee naar huis krijgen, en soms zelfs nog eerder.
Huiswerk is voor het ene kind geen probleem en zo gedaan, terwijl een ander kind daar meer moeite mee heeft. Ook voor ouders kan het huiswerk een last zijn, naast het werk en alle andere dingen. Hoe ga je daar als ouder nou mee om?
Bij het maken van huiswerk vraag je veel van een kind. Je vraagt om:
Dit noemen wij executieve functies. Deze vaardigheden moeten getraind worden. Dat is een langdurig leerproces, dat tot na de middelbare school kan duren. Het is dus belangrijk om te beseffen dat kinderen van de basisschool vaak het huiswerk nog niet zelfstandig kunnen maken, en dat ze begeleiding nodig hebben. Hoe kun je dat nou prettig en handig doen?
Ten eerste is het goed om samen afspraken te maken. Bekijk het huiswerk en de deadlines en bespreek hoeveel tijd per taak nodig is. Bekijk ook de agenda voor (bijzondere) activiteiten in de week daarvoor en bespreek samen op welke dagen het huiswerk gemaakt kan worden. Leg deze afspraken vast in een rooster of een planbord, zo kun je er altijd op terugvallen!
Zorg dat de afspraken nageleefd worden. Dat kan in het begin zorgen voor enige strijd, maar op de lange termijn weten kinderen wat ze kunnen verwachten.
Plan ook de huiswerkmomenten zelf. Hoelang hebben jullie en wat moet er af zijn?
Door dit in het begin vaak samen te doen, leer je een kind wat erbij komt kijken.
Een manier om een huiswerk moment te plannen is door alles op te delen in kleine taken. Drie hoofdstukken leren van een boek worden drie losse leertaken. Twee lessen maken van rekenen zijn twee losse doe-taken. Schrijf elke losse taak op een post-it. Daarbij kan zelfs gekozen worden voor gekleurde post-its, waarbij elke kleur voor een soort taak staat. Tijdens het maken van het huiswerk is het verstandig om leer- en maaktaken af te wisselen. Dat houdt het leuk! Plan ook pauzemomenten in en bespreek waar hulp bij nodig is. Zo weet je als ouder wanneer je nodig bent en wanneer het kind zelfstandig kan werken. Is een taak af? Dan kan de post-it weg en komt het einde in zicht!
Bij het leren van nieuwe vaardigheden gebruiken we vaak een beloningssysteem. Dat is een effectief middel om iets te doen wat minder leuk is. Snel wordt er aan stickers gedacht, maar er zijn veel meer manieren.
Één van de effectiefste beloningen is succeservaring. Lukt iets en gaat het goed? Dan smaakt het vaak naar meer. Een manier om dit te bereiken, is het vieren van kleine successen. Leg de nadruk op wat al lukt! Denk daarbij dat het huiswerk vaak een manier is om extra te oefenen met de geleerde stof. Het hoeft niet foutloos te zijn. Kies als ouder één of een paar fouten waar je samen naar gaat kijken, maar laat er gerust een paar zitten. Zo benadruk je wat beter lukt en niet wat het kind nog niet weet.
Er zijn nog veel meer manieren van belonen.
Belangrijk bij een beloning is dat een kind weet wat er te verdienen valt, de beloning echt krijgt en weet waarvoor er beloond wordt.
Wat werkt bij jullie thuis goed? Deel het hieronder met andere ouders!
Vincent Rondwijk
7 april 2020Ik heb ook gemerkt dat mijn dochter het fijn vind wanneer ik haar help met het opdelen van haar huiswerk in kleinere taken. Daarnaast maken we ook vaak een plan, zodat ik haar gericht kan helpen met de lesstof. Vergeet je kind inderdaad niet te belonen. Zo blijven ze gemotiveerd!