Home » Artikelen » Zo oefen je spelling met een frisbee

Zo oefen je spelling met een frisbee

Datum: 1 juli 2019

De zon laat zich weer volop zien: het is zomer! Hét moment om met je blote voeten in het gras te spelen. Wist je dat je met een frisbee ook heel goed kunt oefenen met spellen? We geven je zeven speltips!

1. Herken de klank

Je kiest een woord, bijvoorbeeld ‘bak’, ‘peer’ of ‘muis’. De ander laat weten of hij/zij in het woord een korte klank, lange klank of tweetekenklank hoort. Is het goed? Dan gooi je de frisbee en mag de ander een woord verzinnen!

2. Benoem de klank

Je roept een klank en de ander moet zeggen hoe deze klank heet (lang, kort, tweeteken etc.). Is het goed? Dan mag je de frisbee gooien. Is het niet goed? Dan mag de ander het nog eens proberen!

3. Verzin een woord bij een klank

Je roept een klank en de ander moet een woord bedenken met deze klank. Is het goed? Dan mag je de frisbee gooien. Is het niet goed? Dan mag de ander het nog eens proberen!

4. Verzin een woord bij een regel

Je noemt een regel en de ander moet een woord bedenken die past bij deze regel. Is het goed? Dan mag je de frisbee gooien. Is het niet goed? Dan mag de ander het nog eens proberen!

5. Verdeel een woord in klankgroepen

Je kiest een woord. De ander moet het woord in klankgroepen verdelen en laten weten hoeveel klankgroepen het zijn. Is het goed? Dan mag je de frisbee gooien. Is het niet goed? Dan mag de ander het nog eens proberen!

6. Schrijf het woord

Je kiest een woord. Dan gooi je de frisbee. Als de ander de frisbee vangt, dan moet jij het woord opschrijven. Lukt dat niet, dan moet hij/zij het woord opschrijven. Als je slecht gegooid hebt, telt het natuurlijk niet.

7. Zo veel mogelijk

Eén iemand gooit de frisbee weg. De ander moet hem zo snel mogelijk gaan halen. In de tijd dat de frisbee wordt gehaald, schrijft de gooier zoveel mogelijk woorden uit een bepaalde categorie (bijvoorbeeld ‘met een lange klank’, ‘met -eeuw’, ‘met de korte klank-regel’, ‘met de verlengingsregel’, etc.). Zodra de vanger terug is met de frisbee, worden de rollen omgedraaid. Wie kan de meeste goede woorden opschrijven?

Heb je nog meer spelideeën? We horen ze graag! Je kunt een reactie achterlaten onder dit artikel.

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.