Joost van Berkel, hoofdbehandelaar dyslexie in gesprek met een van onze orthopedagogen over de dyslexiebehandeling. De dyslexiebehandelingen gaan over lezen en spelling. Onderdelen die voor kinde…
Datum: 18 juni 2018
De weken waarin er flink – in de warmte – is getoetst zijn achter de rug. Tijd voor de rapportgesprekken! Sommige ouders maken zich zorgen om de toetsresultaten van hun kind, zoals de ouders van Sofie. Zij zien dat hun dochter zwak scoort op begrijpend lezen en vragen zich af of Sofie dyslexie heeft. Hoe moet je daar als leerkracht mee omgaan?
Sofie haalt al een paar meetmomenten achter elkaar een zwakke score op begrijpend lezen. De ouders van Sofie bespreken tijdens het rapportgesprek dat ze zich hier enorm zorgen om maken en dat ze haar graag willen aanmelden voor dyslexieonderzoek.
Als leerlingen een zwakke score op begrijpend lezen hebben, worden zij tijdens de begrijpend leesles (bijvoorbeeld bij Nieuwsbegrip) vaak in een verlengd instructiegroepje geplaatst. Dit lijkt in eerste instantie een logisch vervolg, maar dit hoeft niet de oplossing te zijn voor álle leerlingen met een zwakke score op begrijpend lezen. Door optimaal in te spelen op wat de individuele leerling nodig heeft, help je de leerling écht verder.
Je krijgt meer informatie over wat een leerling nodig heeft door de toetsresultaten van de verschillende taalgebieden naast elkaar te leggen. Wat scoort de leerling – naast begrijpend lezen – op de vakken technisch lezen, woordenschat en (evt.) begrijpend luisteren? Wanneer een leerling zwak scoort op een bepaald taalgebied, dan is het belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden. Onder een zwakke score rekenen wij een V-score (in het geval van een I-V indeling), een D of E (in het geval van een A-E indeling) of een achterstand van meer dan een jaar (in het geval van indeling op functioneringsniveau).
Wat zou je, gezien Sofies scores op de taalgebieden, het beste kunnen adviseren aan ouders?
Scores op de Citotoetsen |
|||
Begrijpend lezen | Technisch lezen | Begrijpend luisteren | Woordenschat |
E / V | B / III | C / IV | D / V |
Kijkend naar de scores, valt het technisch leesniveau van Sofie op: (boven)gemiddeld (niveau B). Dit betekent dat er geen sprake is van dyslexie. Pas bij drie V- of E-scores – ondanks extra geboden hulp op school – kun je de leerling aanmelden voor dyslexiezorg. Dat het begrijpend leesniveau van Sofie zwak is, is één ding wat zeker is. Verder is te zien dat de score op woordenschat laag is. Als leerkracht kun je het beste adviseren om, naast interventies op school, ook thuis aan de slag te gaan met het uitbreiden van de woordenschat van Sofie. Woordenschat is immers één van de belangrijke voorwaarden om tot leesbegrip te komen.
Een paar voorbeelden van praktische tips die je als leerkracht kunt adviseren aan ouders van leerlingen die net als Sofie moeite hebben met de woordenschat:
Besteed in de klas ook extra aandacht aan de woordenschat bij leerlingen die hier net wat meer moeite mee hebben.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Cor Bakker (c.bakker@marant.nl).