Vanaf 1 januari 2009 wordt de diagnose en behandeling van ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) vergoed. Sinds 1 januari 2015 bekostigen gemeenten deze vergoede dyslexiezorg door een beschikking af te geven. Maar wat zijn de voorwaarden voor vergoede dyslexiezorg? Wanneer komt een kind hiervoor in aanmerking?
Er wordt onderscheid gemaakt in dyslexie en ernstige, enkelvoudige dyslexie (EED). Dyslexiezorg is bedoeld voor kinderen met (vermoedens van) ernstige enkelvoudige dyslexie. Dat betekent dat bij deze kinderen, naast dyslexie, geen sprake is van een of meer belemmerende (leer)stoornissen, oftewel comorbiditeit, en dat een zogeheten ‘dyslexietyperend profiel’ te zien is. Het onderzoek bestaat dus uit twee fases: eerst wordt onderzocht of er sprake is van een diagnose dyslexie, daarna wordt bekeken of er sprake is van EED. In het geval van EED komt het kind in aanmerking komt voor vergoede behandelingen.
Een leerling komt in aanmerking voor de landelijke richtlijn vergoede dyslexiezorg als het vermoeden van dyslexie voldoende kan worden onderbouwd. Daarvoor moet school kunnen aantonen dat er sprake is van een ernstige en hardnekkige achterstand in lezen en/of spellen. Klik hier voor de toelichting doorverwijzing dyslexiezorg waarin ook een stappenplan zit voor toetsing, onderwijs, begeleiding en doorverwijzing. Marant volgt hierbij de richtlijnen van het NKD.
De doorverwijzing wordt in de regio’s op verschillende manieren gerealiseerd. Er kan namelijk sprake zijn van een regulier– of een IDEE-traject.
Het gaat hierbij nu om hoofdmetingen van CITO, dus de januari-/februari- (midden) en mei-/juni (eind) metingen. De tussenmetingen gebruikt de school om handelingsplannen te evalueren, begeleidingsbehoeften te bepalen en waar nodig bij te stellen. Resultaten op tussenmetingen zijn dus niet langer mee te nemen in de reeks van drie opeenvolgende meetmomenten voor aanmelding voor vergoede dyslexiezorg. Heeft een leerling gedoubleerd? In deze richtlijn lees je hoe je daar rekening mee kunt houden.
Voor een enkele leerling betekent dit uitgangspunt van drie hoofdmetingen dat onnodig lang op zorg gewacht moet worden, terwijl er een opeenstapeling van signalen voor EED is. In overleg met ons is in incidentele gevallen beredeneerd afwijken mogelijk.
Binnen de basisondersteuning passend onderwijs wordt een onderscheid gemaakt in drie ondersteuningsniveaus. Om hardnekkigheid van lees- en/ of spellingproblemen aan te tonen, dient, naast goed onderwijs op ondersteuningsniveau 1, hulp op ondersteuningsniveau 2 én 3 te worden aangeboden. Hieronder staat weergegeven wat de ondersteuningsniveaus inhouden.
Ondersteuningsniveau 1 geldt voor alle leerlingen en gaat over effectief leesonderwijs op groepsniveau. Het gaat hierbij om het gebruik van de methode, het bieden van voldoende tijd voor leesonderwijs, het herhalen van de klassikale instructie aan de instructietafel, het hanteren van een leerlingvolgsysteem, de kwaliteit van de instructie en het klassenmanagement.
Ondersteuningsniveau 2 geldt voor de zwakste 25% van de leerlingen, namelijk de kinderen met een D of E/V- score op een hoofdmeting. Het gaat hier om een vorm van begeleiding waarbij extra aangepaste instructie en begeleide inoefening centraal staan.
Dit betekent voor zowel lezen als spellen:
Louter herhaling van de klassikale instructie is niet voldoende voor ondersteuningsniveau 2.
Deze ondersteuning bied je bovenop ondersteuningsniveau 1 en 2. De ondersteuning geldt voor de zwakste 10% van de leerlingen, leerlingen met een V- (min) of E scores. Onder ondersteuningsniveau 3 valt:
In deze handleiding lees je uitgebreid op welke manier je invulling kunt geven aan zorgniveaus twee en drie.
Niet alle kinderen met lees- en spellingproblemen krijgen een behandelindicatie voor vergoede zorg. Het kan gaan om kinderen:
Voor deze kinderen biedt Marant een particulier behandelaanbod en bieden wij hen zorg op maat. Daarnaast bieden wij Letterster aan voor kinderen die ernstige moeite hebben met lezen en/of spelling. Zie voor meer informatie: www.letterster.nl.
Wil je jouw kind of leerling aanmelden voor dyslexiezorg? Ga dan naar: Aanmelden voor vergoede dyslexiezorg.
Heb je vragen over de (voorwaarden voor) vergoede dyslexiezorg? Onze gekwalificeerde orthopedagogen en psychologen denken graag met je mee. We kunnen jouw vraag beantwoorden tijdens ons telefonisch spreekuur. Je kunt ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek van een uur (kosten hiervoor bedragen €90,-) via behandelpraktijk@marant.nl of 0481-439327 (bereikbaar van ma-vrij 8.00-17.00).