Home » Behandelpraktijk » Gedragsproblemen » ADD & ADHD » Wat is ADD en ADHD?

Wat is ADD en ADHD?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een aandachtstekortstoornis mét hyperactiviteit en impulsiviteit. ADD (Attention Deficit Disorder) is een vorm van ADHD waar aandachtsproblemen centraal staan en hyperactiviteit ontbreekt.

Bij ADHD denk je al snel aan een druk kind dat niet stil kan zitten en graag veel (en hard!) praat. Toch zijn kinderen met ADHD niet over één kam te scheren. Ze verschillen in mate van ADHD-gedrag. Kinderen met ADD zijn over het algemeen minder hyperactief.

Oorzaak

De oorzaak van ADHD is onbekend. Waarschijnlijk spelen zowel aanleg (erfelijkheid) als ontwikkeling een rol. Kinderen kunnen van zichzelf erg actief zijn of moeite hebben met concentreren. Daarnaast kan opvoeding ook een rol spelen. Overigens kan opvoeding geen ADHD veroorzaken of voorkomen, maar het kan een kind wel beïnvloeden.

Verschillende verschijningsvormen

In de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), een van de meest gebruikte internationale classificatiesystemen in de geestelijke gezondheidszorg, worden drie verschillende verschijningsvormen van ADHD omschreven:

  1. Het overwegend onoplettende type
  2. Het overwegend hyperactieve/impulsieve type
  3. Het gecombineerde type

Het laatste type is de meest voorkomende vorm. Het eerste type, het overwegend onoplettende type, wordt ook wel aangeduid met ADD. Kinderen met ADD vallen vaak minder op, omdat ze minder aanwezig zijn dan kinderen met het andere type ADHD. Toch kunnen deze kinderen veel hinder ondervinden van ADD. Het leidt er vaak toe dat ze op school ondermaats presteren.

Gaat het over?

Wanneer kinderen ouder worden, wordt de ADHD vaak minder. Het verdwijnt niet altijd: zo’n 60% van de kinderen met ADHD blijft er op latere leeftijd ‘last’ van hebben. Een goede begeleiding en behandeling kan kinderen met ADHD enorm helpen en het ADHD-gedrag beperken.

Deel deze pagina