Home » Bovengemiddeld veel kinderen met dyslexie in Nijmegen

Bovengemiddeld veel kinderen met dyslexie in Nijmegen

Datum: 19 januari 2018

De Gelderlander meldde op 16 januari 2018 dat op Nijmeegse basisscholen veel meer kinderen worden doorverwezen naar dyslexiezorg dan je zou mogen verwachten. Volgens de gemeente Nijmegen is een van de oplossingen hiervoor een loket waar een onafhankelijke specialist de kinderen met het vermoeden van ernstige, enkelvoudige dyslexie (EED) moet doorverwijzen naar een zorgverlener.

De Gelderlander schrijft dat een dyslexieloket in Tiel heeft geleid tot een daling van het aantal aanmeldingen. Volgens de gemeente Nijmegen, die sinds 2015 verantwoordelijk is voor de zorg aan kinderen met EED, is er echter meer dan een loket nodig om het landelijke gemiddelde te benaderen. “De gemeente wil weten waarom de cijfers in Nijmegen zo hoog liggen. Per school wordt nu gekeken om hoeveel kinderen het gaat en wat er aan de hand kan zijn.”

Pilot: IDEE Innovatieve Dyslexiezorg

Marant vindt het erg belangrijk aan deze doelstelling bij te dragen en werkt daarom in 2017 en 2018 in jeugdzorgregio Rijk van Nijmegen samen met alle regiogemeentes en onderwijs aan een pilot. We weten dat het soms lastig te bepalen is waar de lees- en spellingachterstand van een kind vandaan komt. Vaak wordt snel de conclusie ‘dyslexie’ getrokken en wordt een kind aangemeld voor vergoede dyslexiezorg.

In de pilot onderzoeken we of een andere aanpak van onderzoeken en behandelen meer kan vertellen over de ernst van het lees- en spellingprobleem. We behandelen kinderen eerst (kort) en onderzoeken daarna pas of ze dyslexie hebben. We weten dat deze behandelingen heel effectief zijn en een veel meer kunnen zeggen over het wel of niet hebben van dyslexie. Na twaalf sessies analyseren we de resultaten en zetten we deze af tegen de verwachtingen.

Lees hier meer over de pilot IDEE Innovatieve Dyslexiezorg.

Meer informatie

Heb je vragen over dyslexiezorg of over de pilot? Stel ze gerust! We zijn bereikbaar via behandelpraktijk@marant.nl of 0481-439327 (ma-vrij 8.00-17.00).

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.