Home » Crowdfundactie: Dyslexiekinderboek met augmented reality

Crowdfundactie: Dyslexiekinderboek met augmented reality

Datum: 19 november 2019

De meeste kinderen kijken liever een filmpje dan dat ze een boek lezen. Dat geldt al helemaal voor kinderen met dyslexie, terwijl lezen júíst zo belangrijk voor hen is. Maar hoe maak je lezen voor kinderen met dyslexie leuker? Met augmented reality! Daarmee komen de bladzijden tot leven en wordt het kind meegezogen in de wereld van het boek. Deze techniek wil Marant graag toepassen in Een kroon voor een kanjer, het eerste wetenschappelijke kinderboek over dyslexie.

Als je dyslexie hebt, is lezen niet altijd even leuk. Toch is het belangrijk dat kinderen met dyslexie wél veel oefenen met lezen. Dat concludeert promovendus Liesbeth Tilanus in haar onderzoek naar het effect van dyslexiebehandelingen. Speciaal voor kinderen met dyslexie schreef ze daarom het boek Een kroon voor een kanjer; een spannend kinderboek dat over een kanjer met dyslexie gaat. Dit boek kwam in 2017 tot stand met behulp van een crowdfundactie en volgt de lijn van haar proefschrift. Daarmee was het ook het eerste wetenschappelijke kinderboek over dyslexie.

Positief zelfbeeld

Een kroon voor een kanjer was meteen een groot succes. Honderden kinderen, ouders, leerkrachten, intern begeleiders, orthopedagogen en psychologen schreven dat het boek heel herkenbaar is en bijdraagt aan een positief zelfbeeld van kinderen met dyslexie. De eerste druk is bijna uitverkocht en de tweede druk staat voor de deur!

Bewegende plaatjes

Om de herdruk van Een kroon voor een kanjer te vieren, wordt er een schepje bovenop gedaan. Over het algemeen zijn kinderen met dyslexie niet de grootste boekenfans. Maar… wat nu als het boek beweegt? Als de plaatjes tot leven komen? En je Raf kunt zien vliegen terwijl je over zijn avonturen leest? Dan wordt het een stuk leuker om het boek uit de kast te trekken!

Augmented reality

Bewegende plaatjes kunnen mogelijk worden gemaakt met augmented reality. Door een app die bij het boek hoort te downloaden, en daarmee de pagina’s van het boek te scannen, zie je op je telefoon of tablet geen gewone plaatjes meer, maar bewegende plaatjes. De kinderen in de klas zitten niet meer stil, maar kletsen zachtjes met elkaar. Raf staat niet meer op het eiland, maar loopt rond met een vogel in zijn kielzog. Het verhaal leeft!

Help je mee om nog meer kinderen aan het lezen te krijgen?

Het implementeren van augmented reality is een hele dure klus. Het bouwen en het onderhouden van de app kost maar liefst €8500. Wil je ons helpen zodat we de app kunnen bouwen en kinderen met dyslexie plezier in het lezen te geven? Goed om te weten: ook als je de eerste druk van het boek bezit, kun je straks gebruik maken van de app!

De actie liep tot 1 december 2019 en is dus inmiddels afgelopen.

 

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.