Home » De eerste kinderpromotie ooit gaat over dyslexie

De eerste kinderpromotie ooit gaat over dyslexie

Datum: 4 oktober 2019

Beste kinderen (met of zonder dyslexie), ouders, leerkrachten, IB’ers en anderen,

We willen jullie graag uitnodigen voor een heel speciaal evenement op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Voor het eerst in de geschiedenis zal hier op woensdag 6 november 2019 een kinderpromotie plaatsvinden. In de aula, waar normaal de hoogleraren en professoren de scepter zwaaien, maken kinderen die middag de dienst uit.

Hoe, wat en waarom? Je leest het hieronder!

De kinderpromotie is vol! Kijk je mee via de livestream?

We mogen op 6 november honderden kinderen verwelkomen in de aula van de Radboud Universiteit. Daarmee zit de zaal vol. Super leuk! Helaas betekent dit dat je je niet meer in kunt schrijven.

Kun je er niet bij zijn? Dan kun je vanaf 13.00 uur de livestream bekijken.

Wat is een promotie?

Liesbeth Tilanus is promovendus. Bij Marant heeft ze onderzocht of kinderen met dyslexie beter worden in lezen en spellen als ze dyslexiebehandelingen volgen. Het antwoord is gelukkig ‘ja’: dyslexie gaat niet over, maar je kunt het best ver schoppen als je veel oefent. De resultaten van Liesbeths onderzoek zijn te lezen in haar proefschrift Responsiveness to intervention in children with dyslexia: A clinical approach.

Liesbeths proefschrift is inmiddels ingediend bij een commissie die beoordeelt of ze zal promoveren. Tijdens de verdediging (ook wel promotie genoemd) zal ze een aantal kritische vragen van deze commissie moeten beantwoorden. Als ze dit doorstaat, promoveert ze en krijgt ze de titel ‘doctor’. Deze officiële promotie vindt plaats begin november.

Waarom een kinderpromotie?

Speciaal voor kinderen met dyslexie schreef Liesbeth het boek Een kroon voor een kanjer; een spannend kinderboek dat over een jongen met dyslexie gaat. Dit boek is gebaseerd op het onderzoek van Liesbeth. Eigenlijk is Een kroon voor een kanjer ook een proefschrift, maar dan voor kinderen! Daarom komt er, naast een gewone promotie met professoren, ook een kinderpromotie. In plaats van professoren mogen hier zes kinderprofessoren Liesbeth de oren van haar hoofd vragen, terwijl hun klasgenoten en andere kinderen in de zaal zitten.

Hoe ziet die kinderpromotie eruit?

De kinderpromotie is op woensdag 6 november van 13.00 tot 14.30 uur in de Aula van de Radboud Universiteit (Comeniuslaan 2, Nijmegen). Tijdens de promotie mogen de zes kinderprofessoren Liesbeth vragen stellen. Daarna mogen zij samen beslissen of Liesbeth de titel ‘doctor’ verdient. Ondertussen wordt er ook uitgelegd wat er allemaal gebeurt en zien de kinderen dus hoe zo’n promotie werkt. Natuurlijk moet het ook een beetje leuk zijn, dus er zijn genoeg verrassingen tussendoor!

De kinderpromotie is vol! Kijk je mee via de livestream?

We mogen op 6 november honderden kinderen verwelkomen in de aula van de Radboud Universiteit. Daarmee zit de zaal vol. Super leuk! Helaas betekent dit dat je je niet meer in kunt schrijven. 

Kun je er niet bij zijn? Dan kun je vanaf 13.00 uur de livestream bekijken.

Iets anders: help je mee?

Maak lezen leuker met augmented reality

Zo komt Een kroon voor een kanjer eruit te zien

De eerste druk van Een kroon voor een kanjer, het eerste wetenschappelijke kinderboek over dyslexie, is bijna uitverkocht. Dat betekent dat duizenden kinderen inmiddels kennis hebben gemaakt met Raf en zijn magische vogel. Natuurlijk willen we nog veel meer kinderen Een kroon voor een kanjer laten lezen. Hoe leuk zou het zijn als daar een extraatje aan toe wordt gevoegd in de vorm van augmented reality (plaatjes die bewegen wanneer het kind het boek leest)? Zo wordt lezen nóg leuker!

Het ontwikkelen van augmented reality is een kostbare investering. Toch willen we dit graag toevoegen, omdat we ervan overtuigd zijn dat dit lezen leuker maakt voor kinderen met dyslexie. Help jij mee dit te realiseren?

Ja, ik help mee >>

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

E.Standaert

5 november 2019

Geachte medewerkers van Marant, Ik ga geen bijdrage storten zolang er in een overigens goed leesbaar artikel als hierboven de Engelse term 'augmented reality' staat, alsof daar geen Nederlandse vertaling voor zou zijn. Waarom Engels? Is dat gewichtigdoenerij? Of luiheid? Groetend, e.standaert