Home » De Nationale Dyslexie Conferentie 2019 was een succes!

De Nationale Dyslexie Conferentie 2019 was een succes!

Datum: 28 maart 2019

Op woensdag 27 maart 2019 stonden we met het online oefenprogramma Letterster op de Nationale Dyslexie Conferentie in Ede. Tijdens deze dag hebben bezoekers kennis gemaakt met Letterster en zijn we met ze in gesprek gegaan over de ondersteuning van kinderen met lees- en spellingachterstanden. Hoe gaat dit nu bij hun school in zijn werking? Waar is nog behoefte aan ondersteuning? En waar loopt men tegenaan bij de begeleiding van kinderen met een lees- en/of spellingprobleem?

De Nationale Dyslexie Conferentie, wat een leuke en enerverende dag! Ons team heeft volop genoten van de positieve sfeer, leerzame lezingen en goede gesprekken. Wij waren hier te vinden met Letterster: het online oefenprogramma voor kinderen met lees- en spellingachterstanden.

In onze gesprekken met bezoekers viel op dat mensen bij de begeleiding van kinderen met dyslexie of lees- en spellingproblemen tegen een aantal uitdagingen aanlopen. Zo vinden sommige leerkrachten en interne begeleiders het lastig de schoolmethode aan te laten sluiten op de oefenmethode waar kinderen in de dyslexiebehandeling mee werken. Ook blijkt de begeleiding van deze kinderen na de afronding van een dyslexietraject vaak een uitdaging te zijn, want hoe motiveer je deze kinderen te blijven oefenen met lezen en spellen? En waar vind je passende oefeningen? Ook voor kinderen die geen E-score behalen, maar wel onvoldoendes halen op lezen en spellen blijft dit lastig.

Maak kennis met Letterster

Tijdens de conferentie hebben bezoekers kennis gemaakt met Letterster, ons online programma met oefeningen voor kinderen met dyslexie of lees- en spellingachterstanden. Wij kregen veel positieve reacties op de vormgeving en speelse inrichting, maar ook op hoe adaptief het programma is. Het programma kan gebruikt worden door kinderen die nog niet in behandeling zijn, niet in aanmerking komen voor behandeling of het behandeltraject al afgerond hebben. Met Letterster kunnen zij door middel van effectieve oefeningen meer zelfvertrouwen krijgen en makkelijker lezen en spellen. En door de speelse inrichting is het voor kinderen ook zeker geen straf om dit programma op te starten!

Het programma kan gebruikt worden door kinderen in groep 4 tot en met groep 8 en het fijne van de oefeningen is dat ze met een groot deel hiervan zelfstandig aan de slag kunnen. Als ouder krijg je toegang tot de ‘ouderkamer’, waar je de vorderingen van je kind kan volgen.

Vragen van bezoekers

Er was veel interesse in Letterster, en met veel interesse komen veel vragen. We hebben de vragen die we een aantal keer hoorden terugkomen op een rijtje gezet en van antwoord voorzien:

1. Wat zijn de kosten van Letterster?

Een standaard Letterster-abonnement kost €90 per jaarVoor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van Letterster.

2. Hoe wordt het niveau van een kind bepaald?

Het Letterster-oefentraject start met een online intaketoets. Hiermee wordt het persoonlijke oefentraject samengesteld. Alle spellingoefeningen in Letterster kunnen op 3 niveaus worden gemaakt. Er wordt altijd een passend niveau voorgesteld, maar het is mogelijk om dezelfde spellingregels op meerdere niveaus te oefenen.

3. Hoe wordt het lezen geoefend?

Wanneer een kind gebruik maakt van Letterster, maakt hij of zij iedere week een les. Elke les bestaat uit lees- en spellingopdrachten. De spellingopdrachten kan het kind zelfstandig maken, bij de leesopdrachten is begeleiding nodig. Er kan met lezen geoefend worden met woorden én teksten. De teksten en/of boeken kies je samen met het kind. Het programma geeft bij beide leesoefeningen doelen en tips om aan die doelen te werken tijdens het lezen.

4. Kan het ook op school ingezet worden?

Ja, er zijn al een aantal scholen die een Letterster-abonnement hebben aangeschaft voor een kind. Omdat Letterster een online oefenprogramma is, kan het kind thuis en op school inloggen om te oefenen met lezen en spelling.

5. Is dit een aanbod op zorgniveau 3?

Een zeer terechte vraag en één waar we hopelijk binnenkort volmondig ‘Ja’ op kunnen antwoorden. In samenwerking met het Expertisecentrum Nederlands zijn we hier op het moment druk mee bezig. Wanneer dit proces rond is en Letterster officieel onder zorgniveau 3 valt, laten we dit direct weten. Houd de website van Letterster dus goed in de gaten de komende tijd!

6. Kan Letterster naast iedere spellingmethode ingezet worden?

Om ervoor te zorgen dat Letterster naast iedere spellingmethode kan worden ingezet, is het programma zo methodevrij mogelijk ingericht. Het kan naast de methodes op scholen gebruikt worden. De steunkaarten worden in instructievideo’s uitgelegd. Hierin gebruiken we benamingen waar de categorie om draait, bijvoorbeeld ‘woorden met een lange klank aan het eind van de klankgroep’ (in plaats van ‘de regel van de jager’, de ‘klinkerdief’, et cetera). Het kind zal dus niet in de war raken omdat er geen regelnamen van een andere methode worden gebruikt.

Meer informatie

Ben jij benieuwd geworden naar Letterster? Ga naar de website van Letterster of bekijk onderstaande video! Hierin geven we meer uitleg én krijg je een aantal oefeningen in Letterster te zien:

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.