Home » Gratis webinars over interimwerk in het onderwijs

Gratis webinars over interimwerk in het onderwijs

Datum: 26 januari 2021

In het onderwijs vormen de interimmers een belangrijke groep. Wanneer een schoolleider plots wegvalt of om wat voor reden zijn werk niet meer kan uitvoeren, wordt er vaak een interim-schoolleider ingevlogen. Ben jij zo’n interimmer in het onderwijs, of denk je erover na om dat te worden? Neem dan deel aan onze gratis webinars over interimwerk in het onderwijs. Maandelijks spreken we met interessante gasten over wat er allemaal bij een interimopdracht komt kijken en welke belangrijke thema’s er spelen.

Wie, wat, waar?

De gratis webinars vinden plaats via Microsoft Teams en duren allemaal van 16.00 – 17.15 uur. Hieronder zie je een overzicht van de thema’s. Opgeven kan via het formulier onderaan de pagina.

15 april 2021 – De professionele cultuur in een interimopdracht

Cultuurkwesties spelen altijd – soms in grote mate – een rol van betekenis in interimopdrachten. Wat is cultuur precies, waarom is zicht hebben op de heersende cultuur belangrijk, hoe speelt het verleden een rol, wat is onderstroom, hoe lees je die en hoe werk je met je team aan een professionele (kwaliteits)cultuur? Antwoorden op deze vragen verkennen we in het webinar “De professionele cultuur”.

Met Frans Kwakernaat

20 mei 2021 – Goed kijken begint met negeren

Hoe kijk je als interimmer naar de school waar je je opdracht gaat uitvoeren?

Als interimmer neem je veel ervaring mee en een goed gevulde toolbox. Dat is fijn, want bij elke nieuwe opdracht moet je weer vrij snel een diagnose/analyse maken van de situatie waarin je je opdracht moet uitvoeren. En daar zit de paradox: hoe sneller je ‘snapt hoe het zit’, hoe groter de kans dat je niet goed kijkt naar wat je ziet, maar bezig bent met te downloaden wat er al in je hoofd zat. Kortom: zo lang mogelijk ‘er niks van snappen, niks herkennen en geen oordeel hebben’.

In dit webinar staan we stil bij de vraag: wat zie jij als je naar een school, een team kijkt als vanzelfsprekend en wat zie je als vanzelfsprekend over het hoofd? Vergroot je manieren van kijken en leer multi-perspectivisch waarnemen met interactieve opdrachten.

Met Jan van Leeuwen

10 juni 2021 – (Omgaan met) weerstand bij een interimopdracht

Alle blikken van het schoolteam zijn op jou gericht, jij bent de nieuwe interim en jij gaat de boel binnen de organisatie veranderen. Tenminste, dat is vast de bedoeling. Maar zo makkelijk gaat dat niet. ‘We doen het al jaren zo en dat gaat prima’. Hoe vlieg je als interimmer aan bij een verandering? Hoe krijg je het team in korte tijd mee en welke uitdagingen liggen er? Tijdens dit webinar zoomen we in op weerstand, die er is of komt bij een interimopdrach en/of verandertrajectt. Het motto is: ‘Omarm de weerstand, gedoe komt er toch!’. Door bewust aandacht te besteden aan weerstand kun je vervolgens versnellen.

Met Stan Put

1 juli 2021 – De kunst van het interveniëren bij een interimopdracht

Een veranderkundige opdracht uitvoeren zonder geplande veranderingsactiviteiten ofwel interventies zal weinig resultaten opleveren. Maar waarom is interveniëren zo belangrijk? Er zijn verschillende soorten interventies die een leider kan inzetten. Deze interventies hebben te maken met de veranderingsstrategie. In dit webinar verkennen we het fenomeen interventie, enkele soorten interventies en bekijken we samen wat nut en noodzaak ervan zijn.

Met Frans Kwakernaat

Geef je op!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

stephan haukes

11 februari 2021

jammer dat je dit niet meer live kon volgen, kan ik het ergens terugkijken?

Judith Bosch

15 februari 2021

Beste Stephan, helaas niet... we hebben het niet opgenomen omdat niet alle deelnemers daarmee akkoord gingen. We kunnen je wel de presentatie sturen als je daar prijs op stelt?

Bianca Koomen

21 maart 2021

Ik ontvang al de nieuwsbrief, vandaar dat er een nee staat. Dank voor het aanbod.