Masterclass Publiek Leiderschap

Op 21 maart 2019 vond de masterclass Publiek Leiderschap plaats in Utrecht. Op deze avond, georganiseerd door Marant Interstudie en Marant Interim & Selectie, kwam uiteindelijk rond de 100 man af. Hoogleraar in Publiek Leiderschap, Gerda van Dijk, besprak tijdens deze masterclass onder andere de uitdagingen waar publieke leiders van nu mee geconfronteerd worden.

Home » Interim & Selectie » Marant Interim » Events en masterclasses » Masterclass Publiek Leiderschap

Publiek Leiderschap

Handelde de schoolleiding in Heemskerk die de vmbo-onderwijsassistent op non-actief stelde omdat hij een leerling in z’n nekvel greep, in een reflex of op basis van reflectie? Welke eisen stelt publiek leiderschap aan het handelen in een dergelijke situatie?

Aan de hand van de dagelijkse praktijk van organisaties en theorie over leiderschap, organisatiecultuur en integriteit ging Gerda van Dijk tijdens de masterclass in op de uitdagingen waar publieke leiders mee geconfronteerd worden. Onze samenleving stelt hoge eisen aan haar publieke leiders: niet alleen moeten ze ervoor zorgen dat de organisatie de ‘bedoeling’ waarmaakt, maar ook moeten ze in staat zijn op morele en ethische gronden tot een meervoudige waardenafweging te komen.

Waardoor laten publieke leiders zich leiden in een context die continu verandert en per definitie slechts beperkt begrepen kan worden? En hoe kunnen ze onder druk toch de juiste keuzes blijven maken? Tijdens de masterclass ging Gerda in op het belang van onderscheid maken tussen reflex en reflectie én hoe zelfkennis en dialoog daarbij een cruciale rol spelen.

Over Gerda van Dijk

Gerda van Dijk is hoogleraar Publiek Leiderschap en directeur van het Zijlstra Center for Public Control, Governance and Leadership aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hiernaast is zij zelfstandig consultant, spreker én hoogleraar Organisatie Ecologie aan de Universiteit van Tilburg.

Zij heeft zich gespecialiseerd in strategie-, leiderschap- en organisatieontwikkeling. Gerda benadert organisatievraagstukken vanuit een ecologisch perspectief waarbij dynamiek, samenhang en continue verandering belangrijke trefwoorden zijn. Lees meer over haar werzaamheden en achtergrond op gerdavandijk.nl of volg Gerda op Twitter.