Home » Interstudie » De onderwijsrobot

De onderwijsrobot

Het lijkt misschien nog toekomstmuziek, maar robots gaan nu al een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven, zowel op het werk als op school en thuis. Om hier goed mee om te gaan is het van belang dat kinderen van jongs af aan in aanraking komen met deze technologie, zodat ze hier vertrouwd mee raken en de (on)mogelijkheden leren kennen. Een interactieve onderwijsrobot kan, naast dansjes aanleren en spelletjes spelen, ook ingezet worden als ‘assistent’ in de klas.

De mogelijkheden

Een Nao-robot kan zien, horen, praten en bewegen. Tenminste, als jij hem ‘vertelt’ (programmeert) wat hij moet doen. Wil je je leerlingen tafels laten automatiseren? Geen probleem! Jij programmeert de robot zo dat hij de keersom opzegt of wacht tot het antwoord gegeven is. Hij herkent het antwoord als goed of fout en reageert daar op. De robot is zeer geduldig, want bij een fout antwoord stelt hij de vraag gewoon nog een keer!

Je kunt de robot ook laten vragen naar het goede plaatje bij de beschrijving ‘Het is een wit dier met krulletjes. Haar kind heet een lammetje’. Doordat jij van tevoren het goede plaatje hebt ingesteld kan de robot deze herkennen als je leerling deze aan de robot laat zien. Of laat hem voor de groep een dans voordoen. Beweging na beweging kunnen de leerlingen hem na doen! Koppel de robot aan je digibord en laat hem een ‘Kahoot-quiz’ doen met de leerlingen. Zie jij de ongekende mogelijkheden in jouw klas ook al?!

Onderwijsrobot Nao

Programmeren

Het programmeren van de robot is echt niet moeilijk. In de bijgeleverde software gebruik je ‘blokkentaal’ om de robot te programmeren. Alle acties kun je één voor één als ‘blokje’ naar de goede plek slepen. Ook jouw leerlingen kunnen dit doen. Hierdoor leren ze problemen of opdrachten in stappen op te delen. De robot is dus het leermiddel bij uitstek om digitale geletterdheid te ontwikkelen: alle ICT vaardigheden – computational thinking, informatievaardigheden, en mediawijsheid – komen spelenderwijs aan bod. Daarnaast leveren we een ruime bibliotheek met voorgeprogrammeerde activiteiten.

Meer informatie

Interesse in deze ‘futuristische’ technologie? Wij komen met onze robot naar je toe, bieden een workshop programmeren aan en geven begeleiding in hoe de robot in de klas ingezet kan worden. We vinden het belangrijk dat je een visie op de robot en zijn inzet formuleert, dat je zelf aan de slag gaat met het programmeren en ontwerpen van activiteiten, maar ook dat er borging is in het onderwijsprogramma. En natuurlijk kun je via ons een robot aanschaffen!

Marant werkt samen met Robotsindeklas.nl en TU Delft. We helpen scholen bij het implementeren van een onderwijsrobot in de klas en laten je zien wat de mogelijkheden zijn.

Wil je meer informatie over de interactieve onderwijsrobot? Neem dan contact op met Sanne Kokkeler: s.kokkeler@marant.nl of 06 573 274 18. Je kunt ook onderstaand formulier invullen.

Deel deze pagina