Home » Klantervaringen » Amersfoortse Docenten Academie

De Amersfoortse Docenten Academie is een samenwerkingsverband tussen Onderwijsgroep Amersfoort, het Meridiaan College en Guido de Brès in Amersfoort en het Marnix College in Ede. De deelnemers van dit traject zijn dus ook werkzaam bij één van deze besturen.

Het Professionaliseringstraject van de ADA is voor de LC/LD docent en voor hen die deze functie ambiëren. Via verplichte en facultatieve onderdelen van dit traject werken zij aan excellentie. Informeel leidinggeven is onlosmakelijk verbonden met de rol van de LC/LD docent en is een overkoepelend thema van dit traject.

Eerdere deelnemers aan het Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent evalueren het traject als volgt:

“Continue ontwikkeling in dynamisch onderwijs van nu vraagt veel van de docent. Dit professionaliseringstraject bouwt, samen met docent én leidinggevende, aan een fundament voor onderwijs op hoog niveau.”

“Mijn uitgangspunt: alles valt of staat met wat de leerling er van merkt. Bij dit traject hoef ik daar niet lang over na te denken, de leerling voelt het direct wanneer de docent het beste in alle leerlingen naar boven haalt.”

“De kracht ligt bij de docent die het eigen curriculum inricht en verantwoordelijkheid neemt. Reflectie is een terugkerend thema: wat heb jij nodig om te professionaliseren? Maar ook: wat heb je nodig om je voor te bereiden op de LC/LD functie?”

“Persoonlijk vind ik de module ‘Niet-hiërarchisch Leidinggeven’ een zeer sterke. Ik geloof in leidinggeven vanuit de inhoud. Verschil wordt gemaakt door iedereen, iedere dag. Een volwaardig docent moet durven sturen en een trekkersrol voor het team en de school durven en kunnen vervullen.”

Deel deze ervaring