Home » Leren programmeren voor het basisonderwijs op INNOVATE

Leren programmeren voor het basisonderwijs op INNOVATE

Datum: 15 oktober 2018

Het onderwijs van de toekomst: hoe moet dat eruit zien? En wat is daar voor nodig? Dit zijn geen nieuwe vragen, maar wel hele belangrijke. Vandaar dat de Onderwijsdag van Innovate op vrijdag 5 oktober in het teken van maakonderwijs stond. Wij mochten een workshop ‘leren programmeren voor het basisonderwijs’ verzorgen en hadden aan aandacht geen gebrek: er waren meer deelnemers dan stoelen en de deur kon bijna niet meer dicht. Leren programmeren is hot!

Het maakonderwijs biedt een mooi aanknopingspunt voor het soort vraagstukken dat door de snelle technologische ontwikkelingen op ons afkomt. Vanwege de project- en probleemgestuurde onderwijsvorm biedt maakonderwijs ruimte voor experimenten met zowel moderne als ambachtelijke technieken om tot innovaties en uitvindingen te komen die vorm geven aan een duurzame toekomst.

In onze workshop lieten we deelnemers met verschillende (digitale en unplugged) leermiddelen en opdrachten (zoals de onderwijsrobot) ervaren hoe een deel van de leerlijn ‘programmeren’ vorm gegeven kan worden in het basisonderwijs. We weten namelijk dat ‘maken’ niet meer los gezien kan worden van ICT en er dus aanbod moet zijn binnen maakonderwijs voor computational thinking. Om opdrachten of problemen aan te pakken moet je deze namelijk kunnen analyseren en stap voor stap kunnen uitvoeren of oplossen. De deelnemers kregen inzicht in hoe deze vaardigheid opgebouwd kan worden.

Ook een workshop Leren programmeren voor het basisonderwijs volgen?

Wil jij ook zo’n workshop volgen met jouw team of school? Neem dan gerust contact met ons op via Sanne Kokkeler: s.kokkeler@marant.nl.

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.