In november 2016 heeft Marant een nieuwe locatie in Utrecht geopend. Deze locatie wordt een uitvalsbasis voor Marant Interstudie, Assessment en Interim. Het kantoor is gelegen in bedrijvencentrum V…
Datum: 20 september 2018
De lokale samenwerking tussen bijvoorbeeld de gemeente, school en zorgverleners speelt een steeds belangrijkere rol in het jeugddomein. ‘Lokale samenwerking’ was dan ook het thema op de dag van de jeugdprofessional op vrijdag 14 september. Een vol en gevarieerd programma met tussendoor de gelegenheid om het gesprek aan te gaan op de informatiemarkt. Julièt Reijnders was, samen met een aantal collega’s, namens Marant op deze dag aanwezig en deed verslag.
Na de opening door Minke Booij (directeur Spieren voor Spieren) en Eelco Eerenberg (wethouder en locoburgemeester van Enschede) kreeg Wouter Hart het woord. Hij is oprichter en adviseur bij Verdraaide Organisaties. In het programmaboekje las ik dat Wouter, toen hij na zijn opleiding aan de slag ging als organisatieadviseur, meer en meer merkte hoe ver het gesprek in organisaties afstaat van waar het in die organisatie werkelijk om gaat en hoe complex het daardoor wordt.
Wouter gaf het inzicht dat regels en hiërarchie soms een goede oplossing in de weg staan. Wat willen we eigenlijk bereiken? Waar doen we het voor? En vooral: wat is de bedoeling? De ander meer verantwoordelijkheid laten nemen, en helpen door juist niet te helpen was een boodschap die is bijgebleven. Hiervoor is het volgens mij in iedere samenwerking nodig om eigen impulsen te onderdrukken en vertrouwen te hebben in de ander. Een mooi gevolg hiervan is dat je samen tot ontwikkeling komt, wat volgens mij de samenwerking enorm ten goede komt.
Mét en ván elkaar leren nam een grote plek in tijdens deze dag. Onder leiding van Camie Bonger keken we naar ‘gewone’ professionals met verschillende achtergronden. Zij brachten de alledaagse problemen rondom samenwerking ten tonele. Gevoelige thema’s rondom de lokale samenwerkingen werden hiermee tastbaar en bespreekbaar.
Wat me het meest heeft geraakt is ervaringsdeskundige Jason die moeiteloos een groep jeugdprofessionals stil kreeg door enkel te zeggen dat hij een hulpverlener zoekt die écht naar hem luistert. En dat blijft moeilijk. Professionals willen zo graag ‘helpen’. Maar om goed te kunnen helpen, moet je eerst goed luisteren naar de vraag. Vervolgens kun je samen kijken naar de best passende hulp. En zoals Jason zei: ‘als je elkaar kunt vertrouwen, is het zeker dat je de oplossing wel vindt’. Het gebruik van humor tijdens deze voorstelling heeft ervoor gezorgd dat er ruimte was om te reflecteren en te leren. En dat houdt mij scherp in het werk van morgen.
Na het volgen van uiteenlopende deelsessies met als centrale onderwerp ‘samenwerking’ werd de dag afgesloten met een gesprek in de stijl van De Wereld Draait Door. Dagvoorzitter Tako Rietveld (kindercorrespondent) voelde een aantal deskundigen aan de tand over thema’s die de gehele dag centraal hebben gestaan. Aan tafel zaten:
Op de vraag ‘Lokale samenwerking #hoedan?’ antwoordde Erik Gerritsen we moeten doen wat werkt. Onzinnige regels moeten volgens hem geschrapt worden. Om dit voor elkaar te krijgen moeten de professionals meer invloed krijgen.
Het panel aan tafel formuleerde mooie antwoorden, maar jammer genoeg werd het steeds onrustiger in de zaal. Dat kwam omdat er óver de professional en óver de kinderen werd gepraat. Op het einde kwamen er vragen van professionals, maar een echt gesprek werd het helaas niet.
Terugkijkend op een mooie dag en hopend op een schooljaar vol succesvolle samenwerkingen staat vrijdag 13 september 2019 alvast in mijn agenda!
Julièt Reijnders