Home » Medewerkers » Jan van Leeuwen

Jan van Leeuwen

Senior adviseur j.vanleeuwen@marant.nl 06 20 41 97 40

Jan van Leeuwen is senior adviseur bij Marant Interstudie en werkt sinds 1990 als trainer, coach en adviseur aan de ontwikkeling van leiderschap in het onderwijs.  Jan is gespecialiseerd in de ontwikkeling van leiderschapsgedrag: “learning is not knowing more, but behaving differently”. Hij werkt daarom zowel met besturen en directies als met coördinatoren, docenten en stafdiensten.  Jan heeft veel ervaring met complexe, soms chaotische situaties in alle onderwijssectoren.

Jan helpt onderwijsprofessionals om optimaal te functioneren. Vaak weten zij wel dat het beter kan, soms weten ze ook hoe, maar regelmatig lukt het niet om dat naar tevredenheid voor elkaar te krijgen. Jan kiest bij voorkeur ‘het ontbrekende perspectief’. Juist door met andere ogen naar de bekende situatie te kijken helpt Jan zijn klanten om effectiever met vraagstukken om te gaan. Leiderschap betekent lijnen uitzetten, relaties onderhouden en helpen bij het creëren van praktische oplossingen. Jan ziet daarin een van de paradoxen van het leiden: tegelijkertijd vooroplopen en achter je mensen staan. Hij ondersteunt zijn klanten in die paradox overeind te blijven en resultaten te boeken.

Het onderwijs is als zijn broekzak voor Jan. Hij was docent, ontwikkelaar van multimediaal lesmateriaal en leidinggevende in het onderwijs, en hij werkte jarenlang als onderwijskundig-didactisch adviseur. Jan brengt praktische theorieën, rust en beweging en vertragende versnelling in processen. Altijd met respect voor wie je bent en kritisch op wat je doet. Daarnaast is Jan gediplomeerd kok. Je zou dus kunnen zeggen dat hij ieders leiderschap hoger op smaak brengt.

De Mangrove

Jan verzorgt, net als Harry Jansen, leiderschapsretraites voor ervaren bestuurders en leidinggevenden in het onderwijs. Deze retraites worden georganiseerd door Bettina Willemsen van De Mangrove, een coach-, begeleidings- en adviespraktijk.

Artikelen van Jan van Leeuwen