Home » Opleidingen » Coachen en begeleiden: vergroot je persoonlijke effectiviteit

Coachen en begeleiden: vergroot je persoonlijke effectiviteit

 • Type Training
 • Duur 4 dagen
 • Start 28 september 2022
 • Kosten €1385
Direct aanmelden
4.7/5
Gem. uit 13 ervaringen

Intro

Hoe kun je jezelf en anderen beter begrijpen én effectiever communiceren? In de training ‘Coachen en begeleiden: vergroot je persoonlijke effectiviteit’ leer je in vier dagen hoe je effectiever gesprekken kunt voeren, ontdek je je eigen (verborgen) aannames in je oordeel over de ander in je waarnemingen en leer je hoe je als (informeel) leidinggevende, coach of begeleider in je manier van beïnvloeden beter kunt aansluiten bij de behoeftes van de ander. De training is gebaseerd op de theorie Transactionele Analyse.

Transactionele Analyse (hierna: TA) is een theorie over communicatie en over intrapsychische processen. Begrip van modellen en concepten van TA helpen je om jezelf en de ander beter te begrijpen en effectiever te communiceren. TA gaat ervan uit dat ieder persoon goed is. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat je in staat bent je ‘levensscript’ te beïnvloeden wanneer je je bewust wordt van jouw zogenaamde ‘besluiten’, genomen in de vroege jeugd.

Doelgroep

Coaches, intern begeleiders en onderwijsprofessionals met een leidinggevende of coördinerende rol.

Opzet

 • De training bestaat uit drie hele dagen, waarin je oefeningen doet ter verdieping van je zelfkennis en waarin theorie wordt afgewisseld met vaardigheidsoefeningen.
 • Een middag begeleide intervisie na 3 maanden om ervaringen te delen en te verdiepen.
 • Er wordt één dagdeel getraind met een ervaren trainingsacteur.
 • Er is veel ruimte voor persoonlijke inbreng, feedback en reflectie.
 • Tussen de trainingsdagen door kan er geoefend worden aan de hand van opdrachten in de dagelijkse praktijk.
 • We hanteren een groepsgrootte van 6 tot 8 deelnemers.
 • Optioneel:
  • Coachgesprek voor verdieping van een persoonlijk thema behoort tot de extra mogelijkheden.

De trainer

Petra van Oorschot, senior trainer adviseur en coach (o.m. opgeleid in Transactionele Analyse).

Petra aan het woord

Als trainer en coach werk ik graag “onder de waterlijn”. Het onderzoeken en ontdekken van je onbewuste patronen geeft je de mogelijkheid om deze te doorbreken. “Je ziet het pas als je het doorhebt.” In deze training maak ik gebruik van inzichten en begrippen uit de Transactionele Analyse (TA). TA gaat ervan uit dat ieder persoon OK (oké) is. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat je in staat bent je ‘levensscript’ te beïnvloeden wanneer je je bewust wordt van jouw ‘besluiten’ die je gedrag kunnen bepalen. TA is een positieve theorie, herkenbaar en direct toepasbaar in je werk. Een sleutelbegrip in TA is autonomie.

In de dialoog en de ontmoeting met elkaar leer je verschillen en overeenkomsten zien in werkstijlen en waardepatronen en zo verdiep je de kennis over jezelf en de ander. Ik heb hierbij aandacht voor jouw introspectie en individuele vragen. Zorgvuldige feedback in een veilige simulatie (ook met een ervaren trainingsacteur) leidt tot betekenisvolle veranderingen.  Mijn motto is “Bij jezelf beginnen, maar niet bij jezelf eindigen”.

“ Petra zorgde voor een ontspannen en prettige sfeer waarin veel ruimte was om vragen te stellen en  binnen de groep de veiligheid om dingen met elkaar te delen. Ik was onder de indruk van de kennis van Petra en ik heb veel geleerd van TA in korte tijd. Dit smaakt naar meer!”

Programma

Dag 1: Hoe kijk jij naar de wereld?

Tijdens deze dag maak je kennis met een aantal basisbegrippen van Transactionele Analyse, zoals levensposities, ego posities en soorten transacties. Je verdiept je in het effect van je persoonlijke ervaringen op hoe jij in de wereld staat en hoe dit tot uiting komt in je houding naar anderen. Tevens leer je een gesprek te analyseren aan de hand van de geboden theorie, waarmee je het verloop van een gesprek actief kunt beïnvloeden.

Dag 2: Patronen herkennen

In de ochtend gaan we aan de slag met het onderzoek naar herhalende patronen in onze levensgeschiedenis. Dit verbinden we met het begrip Script. Daarnaast krijg je inzicht in verschillende werkstijlen en hoe je hier, vanuit een aansturende rol effectief mee om kunt gaan.  In de middag brengen we de theorie in de praktijk met behulp van een trainingsacteur en eigen casuïstiek.

Dag 3: De kern blijven zien

Hoe ga je om met het uiten van waardering en de verdeling van aandacht in je dagelijkse werk en waar heb je zelf behoefte aan om je prettig te blijven voelen?  Tijdens deze dag krijg je inzicht in hoe anderen een gesprek met jou ervaren. Behalve wat je zegt en hoe je iets zegt, word je ook duidelijk waarom dezelfde boodschap wel goed overkomt bij de ene persoon, maar niet bij de andere. In “de dramadriehoek” gaan we in op de vraag hoe je de regie houdt over jezelf en het gesprek als het lastig wordt.

Dag 4: Middag begeleide intervisie

De intervisie heeft het karakter van een terugkombijeenkomst waarin we de ervaringen delen en waarbij eigen casuïstiek in een intervisiemethodiek wordt besproken.

Praktische informatie

Bij het doorlopen van het hele programma ontvang je een bewijs van deelname.

Data en tijden

De training bestaat uit vier dagen:

 • Dinsdag 24 januari 2023
 • Maandag 13 maart 2023
 • Woensdag 12 april 2023
 • Donderdag 1 juni 2023

De trainingsdagen beginnen om 9.30 uur en duren tot 16.30 uur.

De intervisiemiddag duurt van 13.30 tot 16.00 uur en vindt plaats bij 1801 in Elst.

Studielast

 • 3,5 trainingsdagen: 28 uur
 • Zelfstudie en verwerkingsopdrachten: 6 uur

Locatie

Landgoed Avegoor, adres: Zutphensestraatweg 2, 6955 AG Ellecom

Schoolleidersregister

Deze training kan worden gebruikt voor de opbouw van het portfolio ten behoeve van de herregistratie (thema: leiderschapsontwikkeling).

Kosten

De kosten voor deze training zijn € 1385,- all-in (inclusief lunch en locatiekosten).

Aanmelden

Aanmelden kan hier.

We verzorgen deze training ook in-company op een voor jullie geschikt moment. Neem ook daarvoor contact op met Petra van Oorschot.

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze opleiding? Laat dan hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Deel deze opleiding