Home » Opleidingen » Cursus Mentor, een vak apart

Cursus Mentor, een vak apart

/5
Gem. uit ervaringen

Doelgroep

Je bent als docent met name aangenomen vanwege je vakinhoudelijke en didactische kwaliteiten. Gaandeweg verwerf je ook de bagage om de rol als mentor te vervullen en dat is een vak apart. Ter ondersteuning van jouw mentorschap kan je deelnemen aan de Cursus Mentor, een vak apart.

Ben je een startende mentor en docent? Ga je jouw rol als mentor 1 tot 3 jaar vervullen en wil je jouw kwaliteiten versterken? Dan is de Cursus Mentor, een vak apart geschikt voor jou. Deze cursus wordt incompany gegeven.

Inhoud

  • Persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelpunten
  • Rol en taak in de dynamische driehoek: leerling, leraar, ouders
  • Mijn grenzen en mogelijkheden: afstand en betrokkenheid in de werkrelaties
  • Contact met ouders en collega’s: samenwerking, hiërarchie en verantwoordelijkheid
  • Gesprekken met leerlingen: welke ruimte geef ik, en welke ruimte neem ik?
  • Type gesprekken en gespreksinterventies
  • Succesvol communiceren met behulp van basistechnieken

Doelstelling

  • Je raakt meer bekwaam in het mentorschap (inzicht, vaardigheden, attitude)
  • Je traint en versterkt communicatieve vaardigheden
  • Je reflecteert op jouw eigen attitude en handelen als mentor om zelfinzicht te bevorderen

Praktisch

Naast passende theorie, bijvoorbeeld het basisboek ‘Handboek voor elke mentor’ (M. Bakker-de Jong & I. Mijland, Uitg. Quirijn, 2010), gaan we aan de slag met werkopdrachten, het voeren van gesprekken en het leren van en met elkaar. We werken met eigen casuïstiek en leervragen en leggen de verbinding met de dagelijkse praktijk. Bij de gesprekstraining maken we ook gebruik van leerling-acteurs die de praktijk levensecht maken.

Reacties van deelnemers

“Wat een prettige en zinvolle manier van leren om samen met collega’s aan de slag te gaan met vraagstukken die we ‘in het wild’ tegenkomen!”

“Ik moest eerst een drempel over maar ik heb veel gezien, gehoord en geëxperimenteerd. En naar mezelf gekeken…”

“Het was spannend en TOP om met leerlingacteurs aan de slag te gaan.”

Groepsgrootte

Aan deze Cursus Mentor, een vak apart kunnen minimaal 8 en maximaal 10 personen deelnemen.

Locatie, data en tijd

De drie workshops vinden plaats op een passende externe locatie. Data zijn in overleg en afhankelijk van de wens van de deelnemers.

Studiebelasting

De totale studiebelasting bedraagt 26 uur: 16 contacturen en 10 uur voor literatuur- en zelfstudie plus verwerkingsopdrachten waarmee je zorg draagt voor de transfer naar de praktijk en jouw ontwikkeldoelen.

Portfolio-opbouw

Deze opleiding kun je laten valideren in het kader van jouw professionele ontwikkeling. Voorheen kreeg je voor deze opleiding Registerpunten voor Registerleraar. Omdat er momenteel aan een nieuw register wordt gewerkt, worden er tijdelijk geen punten toegekend. Vanaf 1 augustus 2018, wanneer een nieuw register opengesteld wordt, kun je jouw professionaliseringsactiviteiten opnieuw laten beoordelen.

Sta je al geregistreerd in Registerleraar? Dan kun je jouw activiteiten in het register blijven bijhouden. Indien je nog niet geregistreerd staat, kun je je per 1 augustus 2018 voor het nieuwe register inschrijven. Kijk hier voor meer informatie over deze ontwikkelingen.

Voor deze cursus wordt er 24 RU toegekend.

Meer informatie

Voor inhoudelijke vragen neem je contact op met:
Regina Reiniers (trainer en adviseur) via r.reiniers@marant.nl of 06-330 578 75.

Voor praktische informatie kunt u contact opnemen met het Projectbureau Marant Interstudie via interstudie@marant.nl of 0481-439377.

Deel deze opleiding