Om op school efficiënt en zelfstandig te kunnen functioneren moet een leerling zijn gedrag kunnen sturen. Hij moet bijvoorbeeld zijn impuls beheersen om zomaar door de klas te roepen, onthouden …
De Docenten Academie is een professionaliseringstraject voor de LC/LD docent en voor hen die deze functie ambiëren. Wij geloven erin dat er bij informeel leidinggeven in het voortgezet onderwijs veel meer komt kijken dan leerlingen en collega’s (bege)leiden. Door LC/LD-docenten goed toe te rusten en te laten leren in hun eigen omgeving wordt hun meerwaarde voor de school vergroot.Voor bestuurders en directies betekent dit ‘opleiden 3.0’: van bestuurders die bepalen wat hun docenten moeten leren, naar bestuurders die richting geven en hun docenten de vrijheid en verantwoordelijkheid geven om hun eigen koers te bepalen. Daarnaast is de Docenten Academie een samenwerking van (lokale of regionale) besturen die samen de opleidingskoers bepalen.
De Docenten Academie is bedoeld voor docenten die:
In een Docenten Academie komen leraren van verschillende schoolbesturen samen om met en van elkaar te leren. Een Docenten Academie is dus een interbestuurlijke samenwerking, waarin zowel het beleid en de visie van het eigen bestuur een plek krijgt, als ook de veelzijdigheid van de verschillende scholen. Verderop in deze brochure leest u, ter inspiratie, hoe verschillende schoolbesturen uit (de regio) Amersfoort hun Docenten Academie (de Amersfoortse Docenten Academie) hebben vormgegeven.
Deze opzet biedt ook kleinere besturen de mogelijkheid om maatwerk op het gebied van professionalisering te ontwikkelen. Het is financieel aantrekkelijk om de kosten samen te dragen en tegelijkertijd van unieke professionaliseringskansen gebruik te kunnen maken. Iedere Docenten Academie is maatwerk: we gaan met de besturen in gesprek om de wensen te bespreken en passen het traject daar op aan.
Informeel leidinggeven is onlosmakelijk verbonden met de rol van de LC/LD docent en is een overkoepelend thema van dit traject. De deelnemers aan de Docenten Academie volgen hun eigen, persoonlijke leertraject en leren daarnaast in een klein collectief: het leernetwerk. Sommige onderdelen uit dit traject zijn verplicht, andere onderdelen zijn facultatief. Het traject ziet er voor iedereen anders uit. De deelnemers werken tijdens het traject nauw samen met hun leidinggevenden in hun eigen school.
Doorgaans bestaat het traject uit de volgende onderdelen:
De brochure is hier te downloaden.
Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met projectleider Anne Jan van den Dool.
Voor praktische informatie kun je contact opnemen met ons Projectbureau via interstudie@marant.nl of 0481 43 93 76.