Home » Opleidingen » Leidinggeven voor starters: Opleiding Midden Management (OMM)

Leidinggeven voor starters: Opleiding Midden Management (OMM)

 • Duur 1,5 jaar
 • Type Opleiding
 • Kosten €10.600 (incl.)
 • Start November 2020
Direct aanmelden Download brochure
4.3/5
Gem. uit 139 ervaringen

Ben je een ambitieuze docent die graag door wil groeien richting leiderschap? Of ben je startend middenmanager (zoals (kern)teamleider of afdelingsleider) en wil je je verder ontwikkelen in die functie? Dan is de Opleiding Midden Management van Marant Interstudie een mooie stap richting verdere professionalisering.

De Opleiding Midden Management richt zich op het ontwikkelen van beginnende middenmanagers. Veel thema’s waar je mee te maken krijgt als startende leidinggevende in het onderwijs, komen hierbij aan de orde. Je werkt aan de competenties die nodig zijn om een rol als middenmanager goed uit te kunnen voeren, kijkt hierbij ook verder dan de ‘muren van je eigen school’ en bouwt aan een netwerk van leidinggevenden op andere scholen. De opleiding daagt je uit, zorgt voor verdieping en geeft je een breder perspectief.

Programma

De opleiding duurt 1,5 jaar en bestaat uit:

 • Een startassessment (nov 2020)
 • Een startdag (feb 2021)
 • Zes tweedaagse bijeenkomsten rondom relevante managementthema’s, gebaseerd op een uitgebreid managementcompetentieprofiel dat overeenkomt met het beroepsprofiel schoolleiders VO
 • Coaching in kleine groepjes
 • Begeleide en onbegeleide intervisiebijeenkomsten
 • Praktijkgerichte onderzoeksopdracht
 • Externe mentoring
 • Projectopdracht in de eigen school
 • Eindassessment (sep/okt 2022)
 • Slotdag (okt/nov 2022)

Na inschrijving ontvang je een uitgebreide planning met hierop o.a. de dagen en tijden waarop we bijeenkomen.  Deze trainingsdagen vinden voornamelijk plaats op donderdagen.

Doelgroep

Ben je een professional in een startende middenmanagementfunctie met een hiërarchische bevoegdheid of ben je docent met de ambitie om door te groeien en leiding te geven? Dan is deze Opleiding Midden Management voor jou gemaakt.

Resultaat

Centraal staat het verbreden van je eigen perspectief. Als leidinggevende kom je op een andere positie in de organisatie. Er worden andere dingen van je gevraagd en je krijgt te maken met een complex speelveld waarin verschillende belangen een rol spelen. In de tweedaagse bijeenkomsten biedt de opleiding kaders en modellen om die complexiteit te overzien. Er is ruimte voor oefening van vaardigheden die nodig zijn om het goede gesprek te voeren. Er is veel aandacht voor reflectie. Daarvoor zijn ook de intervisie- en kringcoachingsbijeenkomsten.

Om je meer nieuwe perspectieven en een breder handelingsrepertoire te bieden, krijg je een mentor: een ervaren schoolleider van een andere school die tevens beschikt over coachingsvaardigheden. De mentor kijkt met je mee naar de vorderingen in je (project)opdracht, ondersteunt je vanuit de eigen expertise, is in staat je een spiegel voor te houden en op coachende wijze met je persoonlijke ontwikkelpunten aan de slag te gaan.

Anderhalf jaar groeien

Het gehele traject heeft een looptijd van anderhalf jaar, waardoor het mogelijk is om gefaseerd aan je ontwikkeldoelen te werken. Hierbij krijg je de tijd voor verdieping en verwerking. Je deelt en reflecteert op ervaringen die je opdoet tijdens de eigen projectopdracht en in de onderwijspraktijk. Ook verdiep je je leerproces en stuur je bij aan de hand van inhoudelijke en persoonlijke feedback van de opleiders.

Waarom bij Interstudie?

Je kunt bij meerdere organisaties een opleiding tot midden manager volgen. Waarom zou je
voor ons kiezen? Nou, bijvoorbeeld omdat wij werken met kleine groepen van maximaal 16
deelnemers en met minimaal 2 trainers. In vergelijking met andere opleidingen is er veel meer
aandacht voor jou, je eigen ontwikkelingsbehoefte, je eigen context en jouw ambitie. Ook ontstaat
er door de informele momenten die de deelnemers en opleiders delen een hechte groep
en een waardevol netwerk van leidinggevenden in het onderwijs.

Daarnaast krijg je een uitgebreid start- en eindassessment van hoge kwaliteit. In het eindassessment
vind je een uitstroomprofiel waarmee je kunt aantonen dat je op grond daarvan benoembaar
bent.

Oh ja: tijdens onze zes tweedaagsen verblijf je in een luxe hotel en kun je je volledig storten op je
eigen ontwikkeling. Even geen afleiding, maar de volledige focus (en ‘s avonds natuurlijk lekker
ontspannen).

Praktisch

Kosten

Als je de Opleiding Midden Management volgt, krijg je een uitgebreid start- en eindassessment. Daarnaast verzorgen we jouw overnachtingen tijdens de tweedaagsen, de lunches en diners en de overige locatiekosten. Ook de coaching, intervisie, het lesmateriaal, boeken, een elektronische leeromgeving én een tweejarige licentie voor het online leerplatform Studytube zijn bij de prijs inbegrepen.

De tweedaagsen vinden plaats in een conferentiecentrum op een centrale locatie. De overige bijeenkomsten vinden plaats bij Marant Interstudie in Elst of op een van de deelnemende scholen.

De investering van de Opleiding Midden Management bedraagt €10.600.

Portfolio opbouw & eindassessment

Deze opleiding kun je laten valideren in het kader van jouw professionele ontwikkeling. Voorheen kreeg je voor deze opleiding Registerpunten voor Registerleraar. Omdat er momenteel aan een nieuw register wordt gewerkt, worden er tijdelijk geen punten toegekend.

Sta je al geregistreerd in Registerleraar? Dan kun je jouw activiteiten in het register blijven bijhouden. De opleiding wordt afgesloten met een eindassessment. Dit eindassessment biedt relevante informatie voor sollicitaties naar een functie als teamleider.

Planning

Je vindt de planning van de opleiding die in het najaar van 2020 van start gaat hier.

Bekijk de planning

Deelnemers over de opleiding

“Je maakt een hele interessante ontwikkeling door die je op de werkvloer dagelijks oefent.”

“De opleiding is een uitstekende manier om te ontdekken wie je bent en wat je wilt als leidinggevende. Je leert veel over jezelf en krijgt concrete handvaten aangereikt om mee aan de slag te gaan.”

De opleiding krijgt van eerdere deelnemers gemiddeld een 8,3.

Aanmelden en meer informatie

Meld je hier aan voor de Opleiding Midden Management die najaar 2020 van start gaat!

Bekijk de brochure voor meer informatie. Voor het maken van een vrijblijvende afspraak kun je contact opnemen met coördinator Petra van Oorschot  (p.vanoorschot@marant.nl / 06 22 933 318).

Voor praktische informatie kun je contact opnemen met het Projectbureau Marant Interstudie via interstudie@marant.nl of 0481- 439 377.

Deel deze opleiding