Home » Opleidingen » Leidinggeven voor starters: Leergang Midden Management (LMM)

Leidinggeven voor starters: Leergang Midden Management (LMM)

 • Duur 1,5 jaar
 • Type Leergang
 • Kosten €10.600 (incl.)
 • Start Nov 2019
Direct aanmelden Download brochure
4.3/5
Gem. uit 139 ervaringen

Ben je een ambitieuze docent die graag door wil groeien richting leiderschap? Of ben je startend middenmanager (zoals (kern)teamleider of afdelingsleider) en wil je je verder ontwikkelen in die functie? Dan is de Leergang Midden Management van Marant Interstudie een mooie stap richting verdere professionalisering.

De Leergang Midden Management richt zich op het ontwikkelen van beginnende middenmanagers. Veel thema’s waar je mee te maken krijgt als startende leidinggevende in het onderwijs, komen hierbij aan de orde. Je werkt aan de competenties die nodig zijn om een rol als middenmanager goed uit te kunnen voeren, kijkt hierbij ook verder dan de ‘muren van je eigen school’ en bouwt aan een netwerk van leidinggevenden op andere scholen. De leergang daagt je uit, zorgt voor verdieping en geeft je een breder perspectief.

Programma

De leergang duurt 1,5 jaar en bestaat uit:

 • Een startassessment (nov 2019)
 • Een startdag (feb 2020)
 • Zes tweedaagse bijeenkomsten rondom relevante managementthema’s, gebaseerd op een uitgebreid managementcompetentieprofiel dat overeenkomt met het beroepsprofiel schoolleiders VO
 • Coaching in kleine groepjes
 • Begeleide en onbegeleide intervisiebijeenkomsten
 • Praktijkgerichte onderzoeksopdracht
 • Externe mentoring
 • Projectopdracht in de eigen school
 • Eindassessment (sep/okt 2021)
 • Slotdag (okt/nov 2021)

Na inschrijving ontvang je een uitgebreide planning met hierop o.a. de dagen en tijden waarop we bijeenkomen.  Deze trainingsdagen vinden voornamelijk plaats op donderdagen.

Voorlichtingsbijeenkomst

Op maandag 30 september 2019 organiseren we een voorlichtingsbijeenkomst over de Leergang Midden Management. Meld je aan voor deze bijeenkomst via het aanmeldformulier.

Doelgroep

Ben je een professional in een startende middenmanagementfunctie met een hiërarchische bevoegdheid of ben je docent met de ambitie om door te groeien en leiding te geven? Dan is deze Leergang Midden Management voor jou gemaakt.

Resultaat

Centraal staat het verbreden van je eigen perspectief. Als leidinggevende kom je op een andere positie in de organisatie. Er worden andere dingen van je gevraagd en je krijgt te maken met een complex speelveld waarin verschillende belangen een rol spelen. In de tweedaagse bijeenkomsten biedt de leergang kaders en modellen om die complexiteit te overzien. Er is ruimte voor oefening van vaardigheden die nodig zijn om het goede gesprek te voeren. Er is veel aandacht voor reflectie. Daarvoor zijn ook de intervisie- en kringcoachingsbijeenkomsten.

Om je meer nieuwe perspectieven en een breder handelingsrepertoire te bieden, krijg je een mentor: een ervaren schoolleider van een andere school die tevens beschikt over coachingsvaardigheden. De mentor kijkt met je mee naar de vorderingen in je (project)opdracht, ondersteunt je vanuit de eigen expertise, is in staat je een spiegel voor te houden en op coachende wijze met je persoonlijke ontwikkelpunten aan de slag te gaan.

Anderhalf jaar groeien

Het gehele traject heeft een looptijd van anderhalf jaar, waardoor het mogelijk is om gefaseerd aan je ontwikkeldoelen te werken. Hierbij krijg je de tijd voor verdieping en verwerking. Je deelt en reflecteert op ervaringen die je opdoet tijdens de eigen projectopdracht en in de onderwijspraktijk. Ook verdiep je je leerproces en stuur je bij aan de hand van inhoudelijke en persoonlijke feedback van de opleiders.

Praktisch

Kosten

De kosten voor de leergang bedragen €10.600. Dit is inclusief alle locatiekosten, maaltijden, materialen etc. Dit is ook inclusief het uitgebreide start- en eindassessment en een tweejarig abonnement op het nieuwe leerplatform Studytube.

Portfolio opbouw & eindassessment

Deze opleiding kun je laten valideren in het kader van jouw professionele ontwikkeling. Voorheen kreeg je voor deze opleiding Registerpunten voor Registerleraar. Omdat er momenteel aan een nieuw register wordt gewerkt, worden er tijdelijk geen punten toegekend.

Sta je al geregistreerd in Registerleraar? Dan kun je jouw activiteiten in het register blijven bijhouden. De opleiding wordt afgesloten met een eindassessment. Dit eindassessment biedt relevante informatie voor sollicitaties naar een functie als teamleider.

Planning

De planning van de leergang LMM die in het najaar van 2019 van start gaat vind je hier.

Deelnemers over de leergang

“Je maakt een hele interessante ontwikkeling door die je op de werkvloer dagelijks oefent.”

“De leergang is een uitstekende manier om te ontdekken wie je bent en wat je wilt als leidinggevende. Je leert veel over jezelf en krijgt concrete handvaten aangereikt om mee aan de slag te gaan.”

De leergang krijgt van eerdere deelnemers gemiddeld een 8,3.

Aanmelden en meer informatie

Meld je hier aan voor de Leergang Midden Management die najaar 2019 van start gaat!

Bekijk de brochure voor meer informatie. Voor het maken van een vrijblijvende afspraak kun je contact opnemen met coördinator Petra van Oorschot  (p.vanoorschot@marant.nl / 06 22 933 318).

Wil je meer weten over deze Leergang Midden Management? Meld je dan aan voor onze voorlichtingsbijeenkomst op maandagmiddag 30 september 2019. Voor praktische informatie kun je contact opnemen met het Projectbureau Marant Interstudie via interstudie@marant.nl of 0481- 439 377.

Deel deze opleiding