Home » Opleidingen » Leidinggeven voor starters: Opleiding Midden Management (OMM)

Leidinggeven voor starters: Opleiding Midden Management (OMM)

 • Duur 1,5 jaar
 • Type Opleiding
 • Kosten €10.600 (incl.)
 • Start Najaar 2023
Direct aanmelden Download brochure
4.3/5
Gem. uit 139 ervaringen

Ben je een ambitieuze docent die graag door wil groeien richting leiderschap? Of ben je startend middenmanager (zoals (kern)teamleider of afdelingsleider) en wil je je verder ontwikkelen in die functie? Dan is de Opleiding Midden Management van Marant Interstudie een mooie stap richting verdere professionalisering.

De Opleiding Midden Management richt zich op het ontwikkelen van beginnende middenmanagers. Veel thema’s waar je mee te maken krijgt als startende leidinggevende in het onderwijs, komen hierbij aan de orde. Je werkt aan de competenties die nodig zijn om een rol als middenmanager goed uit te kunnen voeren, kijkt hierbij ook verder dan de ‘muren van je eigen school’ en bouwt aan een netwerk van leidinggevenden op andere scholen. De opleiding daagt je uit, zorgt voor verdieping en geeft je een breder perspectief.

Programma

De opleiding duurt 1,5 jaar en bestaat uit:

 • Een startassessment (najaar 2023)
 • Een startdag (najaar 2023)
 • Zes tweedaagse bijeenkomsten rondom relevante managementthema’s, gebaseerd op de beroepsstandaard schoolleiders VO
 • Individuele coaching
 • Begeleide en onbegeleide intervisiebijeenkomsten
 • Praktijkgerichte onderzoeksopdracht
 • Externe mentoring door een ervaren schoolleider
 • Projectopdracht in de eigen school
 • Eindassessment (voorjaar 2025)
 • Slotdag (voorjaar 2025)

De trainingsdagen vinden voornamelijk plaats op donderdagen.

Doelgroep

Ben je een professional in een startende middenmanagementfunctie met een hiërarchische bevoegdheid of ben je docent met de ambitie om door te groeien en leiding te geven? Dan is deze Opleiding Midden Management voor jou gemaakt.

Resultaat

Centraal staat het verbreden van je eigen perspectief. Als leidinggevende kom je op een andere positie in de organisatie. Er worden andere dingen van je gevraagd en je krijgt te maken met een complex speelveld waarin verschillende belangen een rol spelen. In de tweedaagse bijeenkomsten biedt de opleiding kaders en modellen om die complexiteit te overzien. Er is ruimte voor oefening van vaardigheden die nodig zijn om het goede gesprek te voeren. Er is veel aandacht voor reflectie en persoonlijke verdieping. Daarvoor zijn onder meer de intervisie- en kringcoachingsbijeenkomsten.

Om je meer nieuwe perspectieven en een breder handelingsrepertoire te bieden, krijg je gastcolleges van experts en een mentor: een ervaren schoolleider van een andere school die tevens beschikt over coachingsvaardigheden. De mentor kijkt met je mee naar de vorderingen in je (project)opdracht, ondersteunt je vanuit de eigen expertise, is in staat je een spiegel voor te houden en op coachende wijze met je persoonlijke ontwikkelpunten aan de slag te gaan.

Anderhalf jaar groeien

Het gehele traject, inclusief assessments, heeft een looptijd van ruim anderhalf jaar, waardoor het mogelijk is om gefaseerd aan je ontwikkeldoelen te werken. Hierbij krijg je de tijd voor verdieping en verwerking. De ervaringen die je opdoet tijdens de uitvoering van de eigen projectopdracht en in de dagelijkse onderwijspraktijk nemen een centrale plaats in. Je verdiept je leerproces en stuurt bij aan de hand van inhoudelijke én persoonlijke feedback van de opleiders.

Waarom bij Interstudie?

Je kunt bij meerdere organisaties een opleiding tot midden manager volgen. Waarom zou je voor ons kiezen? Nou, bijvoorbeeld omdat wij werken met kleine groepen van maximaal 16 deelnemers en met minimaal 2 trainers. In vergelijking met andere opleidingen is er veel meer aandacht voor jou, je eigen ontwikkelingsbehoefte, je eigen context en jouw ambitie. Ook ontstaat er door de informele momenten die de deelnemers en opleiders delen een hechte groep en een waardevol netwerk van leidinggevenden in het onderwijs.

Daarnaast krijg je een uitgebreid start- en eindassessment van hoge kwaliteit. In het eindassessment vind je een uitstroomprofiel waarmee je kunt aantonen dat je op grond daarvan benoembaar bent.

Oh ja: tijdens onze zes tweedaagsen verblijf je in een luxe hotel en kun je je volledig storten op je eigen ontwikkeling. Even geen afleiding, maar de volledige focus (en ‘s avonds natuurlijk lekker ontspannen).

Praktisch

Kosten

Als je de Opleiding Midden Management volgt, krijg je een uitgebreid start- en eindassessment. Daarnaast verzorgen we jouw overnachtingen tijdens de tweedaagsen, de lunches en diners en de overige locatiekosten. Ook de coaching, intervisie, het lesmateriaal, boeken én een tweejarige licentie voor het online leerplatform Studytube zijn bij de prijs inbegrepen.

De communicatie verloopt via een ingerichte leeromgeving op MS Teams.

De tweedaagsen vinden plaats in een conferentiecentrum op een centrale locatie. De overige bijeenkomsten vinden plaats bij Marant Interstudie in Elst of op een van de deelnemende scholen.

De investering van de Opleiding Midden Management bedraagt € 10.600.

Portfolio opbouw & eindassessment

Deze opleiding kun je laten valideren in het kader van jouw professionele ontwikkeling. Voorheen kreeg je voor deze opleiding Registerpunten voor Registerleraar. Omdat er momenteel aan een nieuw register wordt gewerkt, worden er tijdelijk geen punten toegekend.

Sta je al geregistreerd in Registerleraar? Dan kun je jouw activiteiten in het register blijven bijhouden. De opleiding wordt afgesloten met een eindassessment. Dit eindassessment biedt relevante informatie voor sollicitaties naar een functie als teamleider.

Planning

Zodra de planning bekend is, vind je hem hier.

Deelnemers over de opleiding

“De manier van werken, het komen tot inzichten onder begeleiding van goede coaches, waarbij je echt even los komt van je werk en privé, is echt genieten.”

“De opleiding is een uitstekende manier om te ontdekken wie je bent en wat je wilt als leidinggevende. Je leert veel over jezelf en krijgt concrete handvatten aangereikt om mee aan de slag te gaan.”

“Het is gewoon een cadeau aan jezelf. Ook al wil je uiteindelijk geen leidinggevende worden; het proces laat je groeien als mens.”

De opleiding krijgt van eerdere deelnemers gemiddeld een 8,3.

Aanmelden en meer informatie

Meld je hier aan voor de Opleiding Midden Management die in het najaar van 2023 van start gaat!

Je kunt ook de brochure nog even bekijken.

Voor het maken van een vrijblijvende afspraak kun je contact opnemen met coördinator Petra van Oorschot  (p.vanoorschot@marant.nl / 06 22 933 318).

Wil je eerst nog wat meer informatie? Laat dan hier je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Deel deze opleiding