Om op school efficiënt en zelfstandig te kunnen functioneren moet een leerling zijn gedrag kunnen sturen. Hij moet bijvoorbeeld zijn impuls beheersen om zomaar door de klas te roepen, onthouden …
Bent u goed in uw vak? Wilt u uw praktijkkennis en ervaring overdragen op jonge mensen die een vak willen leren in het mbo? Dan is het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift iets voor u. Met dit getuigschrift zet u de stap van vakprofessional naar docent in het middelbaar beroepsonderwijs.
Uw ervaringen, vakkennis en vaardigheden zijn waardevol voor u en ook anderen kunnen er veel van leren. Na de opleiding van ruim een jaar en het behalen van het getuigschrift mag u lesgeven in het mbo. U leert en de mbo-student profiteert.
De opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) van Marant Interstudie is de opvolger van de opleiding Pedagogisch Didactische Bekwaamheid. We hebben de opleiding herzien op basis van het landelijk Kwaliteitskader. In opdracht van het Ministerie van OCW heeft de mbo-sector dit kader met richtlijnen voor de PDG-opleiding opgesteld. PDG is een opleiding van 60 European Credits (EC), ofwel 1680 studielasturen, op bachelorniveau.
Maar let op: het PDG-getuigschrift is geen bachelordiploma, zoals de tweedegraads lerarenopleiding. Doorstroom van PDG naar de lerarenopleiding is mogelijk met vrijstellingen. Wanneer u de PDG-opleiding succesvol afrondt, ontvangt u een getuigschrift dat erkend is in de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). Hiermee bent u bevoegd docent in het mbo.
Kiest u voor de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift van Marant Interstudie, dan kiest u voor:
U kunt deelnemen aan onze PDG-opleiding als u in het bezit bent van een hbo- of wo-diploma, of als u aantoonbaar hbo-werk- en denkniveau heeft met ten minste drie jaar relevante werkervaring in uw vakgebied. In beide gevallen toont u via een startassessment aan dat u in staat bent om beroepsdocent te worden. Verder moet u een aanstelling hebben als docent bij een mbo-school voor minimaal 0,4 fte. Tijdens de opleiding verzorgt u ten minste acht lesuren per week. De PDG-opleiding dient u binnen twee jaar succesvol af te ronden.
In de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift staat uw ontwikkeling in de schoolpraktijk centraal. Onze professionele opleiders en de leerwerkbegeleiders ondersteunen u vanaf het begin van de opleiding. De praktijk vormt ook de rode draad in de portfolio-opdrachten die u maakt. Met deze opdrachten werkt u aan uw competenties, gekoppeld aan thema’s en ervaringen uit de praktijk. Aan het eind van de opleiding legt u een Proeve van Bekwaamheid af, waarin u aantoont dat u de gevraagde competenties op bachelorniveau beheerst.
Iedere professional met veel kennis en ervaring in een bepaald vakgebied kan docent worden in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Of u nou uit de tandtechniek, design, juridisch advies, bouw, zorg of een andere beroepsrichting komt. Als u voldoet aan de toelatingseisen, kunt u lesgeven in uw vakgebied en leert u met anderen het vak van mbo-docent. Een opleiding met pit en perspectief!
In september 2018 start er een nieuwe groep. Er zijn in totaal 18 lesdagen (van 09.30 tot 17.00 uur). De opleiding vindt plaats aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Nijmegen.
De PDG-opleiding is een opleiding waarin u leren combineert met werken. U werkt als docent op een mbo-school en een vaste dag in de week bent u vrij geroosterd door uw werkgever. Die dag besteedt u aan contactbijeenkomsten of werkt u aan uw studieopdrachten via zelfstudie of uitvoeringstaken in de praktijk.
Een ROC of AOC kan ervoor kiezen om de PDG-opleiding in-company aan te bieden. Dan maken wij een traject op maat. In overleg stellen we de data vast en desgewenst bespreken we extra opties met betrekking tot assessments, lesbezoeken of specifieke schoolthema’s. Het ROC of AOC kan voor de deelnemers aan de PDG-opleiding een zij-instroomsubsidie aanvragen. Die subsidie bedraagt € 20.000,-. Meer informatie hierover vindt u op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs: www.duo.nl (klik door naar Zakelijk > BVE > Subsidie zij-instroom).
Wilt u meer weten over onze opleiding PDG? Neem dan contact op met Myrthe van den Blink, trainer en adviseur bij Marant Interstudie. Dat kan telefonisch via 06 113 023 24 of per e-mail: m.vandenblink@marant.nl. Aanmelden kan via de website van de HAN
Voor praktische informatie kunt u contact opnemen met het Projectbureau Marant Interstudie via interstudie@marant.nl of 0481- 439377.