Om op school efficiënt en zelfstandig te kunnen functioneren moet een leerling zijn gedrag kunnen sturen. Hij moet bijvoorbeeld zijn impuls beheersen om zomaar door de klas te roepen, onthouden …
Eén van de instrumenten voor ontwikkelingsgericht personeelsbeleid is het professionaliseringstraject Vakmanschap voor docenten waarin zij zich persoonlijk en professioneel verder kunnen ontwikkelen.
Er zijn docenten die zich verder willen en kunnen bekwamen in hun docentfunctie. Zij willen hun expertise uitbreiden, meer onderwijskundig leiderschap tonen en een meer actieve en sturende rol innemen in het proces van onderwijsverbetering en vernieuwing. Het gaat om talentontwikkeling en vakmanschap in de brede zin, zowel voor potentiële als voor benoemde LC en LD docenten, en vooral voor medewerkers die beschikken over enthousiasme en expertise en de gelegenheid willen benutten om te groeien als persoon en professional.
Docenten uit het VO die zich persoonlijk en professioneel willen ontwikkelen.
Het traject Vakmanschap omvat zeven bijeenkomsten gedurende een jaar. Deze bijeenkomsten kennen de volgende thema’s en worden gerelateerd aan de praktijk en de leervragen van de deelnemers.
Bij de voorbereiding en de uitvoering van het traject zijn de volgende punten van belang:
Bij aanvang van het traject formuleren de deelnemers – in samenspraak met hun leidinggevende – hun persoonlijke ontwikkeldoelen en deze vertalen zij naar een plan van aanpak. Onderdeel daarvan is een (onderwijskundige) ontwikkelopdracht waaraan zij gedurende het traject uitvoering geven.
Naast de bijeenkomsten maken de deelnemers gebruik van coaching en feedback, en reflecteren zij op hun ervaringen en leeropbrengsten.
De bijeenkomsten zijn interactief en het geleerde kan direct in de praktijk worden gebracht waardoor het traject duaal en duurzaam is.
We werken afwisselend met individuele en groepsopdrachten en maken via reflectie, feedback en intervisie gebruik van inzichten, casuïstiek en ervaringen van de deelnemers. Naast de bijeenkomsten werken zij zowel aan hun ontwikkeldoelen en ontwikkelopdracht, als aan opdrachten die voortvloeien uit de leerbijeenkomsten.
Via het online leerplatform Studytube kunnen de deelnemers tussen de bijeenkomsten door blijven leren door het volgen van online trainingen, en het bestuderen van video’s en artikelen. Ook informatie over het traject en leeropdrachten worden via deze digitale omgeving gedeeld.
Voorlichtingsbijeenkomst: 13 mei 2020 – 15.30 tot 17.00 uur bij Marant, Nieuwe Aamsestraat 84 in Elst. Aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst kan hier.
Bijeenkomsten:
De coachgesprekken worden in overleg ingepland.
De kosten voor dit traject bedragen €2600 (bij voldoende aanmeldingen), excl. de kosten voor locatie en verblijf (lunch, diner, consumpties).
Aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst kan op deze pagina.
Aanmelden voor het traject Vakmanschap kan op deze pagina.