Home » Podcast Leiderdorp

Podcast Leiderdorp

Vers van de pers: onze eigen podcast Leiderdorp! In deze podcast hebben we het over leiden en lijden in het onderwijs. Brandende vragen komen aan de orde.

Beluister de podcast

Je kunt de podcast beluisteren via SpotifyiTunes en Soundcloud.

Makers van de podcast

De podcast wordt gemaakt door Anne Jan van den Dool, Jan van Leeuwen en Harry Jansen.

Reageren

Wil je op de podcast reageren? Mail dan naar e-mail.

Aflevering 14 – met Gert Munters

Jan van Leeuwen spreekt ervaren leidinggevende Gert Munters over het leiden van een school die volledig door z’n hoeven dreigt te zakken. Schoonmaken en in contact blijven: ga d’r maar aan staan. Het intermezzo (Deurtje open) gaat over Floor. Floor kan niet tekenen, vindt ze. Gert leest zelf voor.

Aflevering 13 – met Tyra Buitenhuis

In deze aflevering spreekt Jan van Leeuwen met Tyra Buitenhuis, directeur bij De Onderwijsspecialisten. Tyra werkt al meer dan 30 jaar in het speciaal onderwijs maar kan er nog altijd niet genoeg van krijgen. Vraagt speciaal onderwijs ook speciaal leiderschap? Hoe bepaalt Tyra de balans tussen ‘liefde voor het kind’ en ‘strategisch handelen’? En waar komt haar drive voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben vandaan?

Aflevering 12 – met Sonja Bruggeman

In de twaalfde aflevering van Leiderdorp praat Harry Jansen met Sonja Bruggeman, directeur van Kindcentrum De Werf in Arnhem. Ze vertelt met haar kenmerkende enthousiasme over haar verbinding met kinderen en ouders, en over het moment waarop ze het even niet meer wist.

Aflevering 11 – met Berni Drop

In deze aflevering van Leiderdorp praat Harry Jansen met Berni Drop, rector/bestuurder van het Montessori College in Nijmegen en Groesbeek. Berni vertelt eerlijk dat ze haar werk de laatste tijd niet leuk vindt. “Soms wenste ik dat ik zo’n bestuurder op een bestuursbureau was. Ver weg van alle heisa.” Hoe komt dit, en wat doet ze eraan? Een open, kwetsbaar gesprek.

Aflevering 10 – met Jaap van Zoest

Jaap van Zoest werkte bijna 20 jaar als leidinggevende in het onderwijs. Inmiddels is hij al jaren met pensioen. Hoe kijkt hij terug op zijn werkzame leven? Wat zou hij zo weer doen, en wat nooit meer? En welke tips geeft hij startende leidinggevenden mee?

Aflevering 9 – met Jürg Thölke

Jürg Thölke is sinds oktober 2019 lector van de onderzoekslijn Authentic Leadership bij Hogeschool In Holland. In een open en eerlijk gesprek met Harry Jansen vertelt hij over leiden in het niet-weten.

Aflevering 8 – met Alice Geessinck

In deze aflevering van Leiderdorp praat Jan van Leeuwen met Alice Geessinck. Alice was regiodirecteur van de Koninklijke Auris Groep, maar besloot een sabbatical te nemen. Ze vertelt over de waarde van een sabbatical voor je leiderschap, en over het leiden en lijden als je jaren achtereen moet bezuinigen. Over de balans tussen ratio en emotie. En dat letterlijk ieder mens ertoe doet.

Aflevering 7 – met Thijs Jan van der Leij

Rector Thijs Jan van der Leij van het Farel College in Amersfoort vertelt over leiderschap op het scherpst van de snede: hij voerde een mondkapjesplicht in op zijn school en werd vervolgens bedreigd door ouders. Hoe stuur je dan jezelf en je organisatie? Over leiden en lijden; een spannend verhaal.

Aflevering 6 – met Marijke van der Venne

In deze aflevering van Leiderdorp praat Jan van Leeuwen met directeur Marijke van der Venne van Basisschool De Nienekes in Cuijk. Het gesprek vond plaats vlak voor de basisscholen in februari weer opengingen. Een gesprek over twijfels, zorgen en onzekerheden, maar ook over de dag dat er ineens drie jongens in Marijkes meisjesklas zaten.

Aflevering 5 – met Louise Beernink

Harry Jansen spreekt met Louise Beernink. Louise is rector in Doetinchem. Ze bouwt daar het Ludger College af en het nieuwe Houtkamp College tegelijkertijd op. Hoor de kracht van leren uit eerdere situaties. Zoals steeds zoeken we naar leiden en lijden in schoolleiderschap. Louise boeit in haar oprechtheid.

Aflevering 4 – met Ronald Verhoef

In de vierde aflevering praat Jan van Leeuwen met Ronald Verhoef, bovenschools directeur voor O2G2 Groningen. Ronald werkt als interimmer. Hoe is dat in deze tijd? Hoe leer je een school en team kennen als bijna iedereen online werkt?

Aflevering 3 – met Wouter Middendorp

In de derde aflevering praat Jan van Leeuwen met Wouter Middendorp, rector van het Citadel College in Lent. Wat is de toegevoegde waarde van een rector in coronatijd? En hoe gaat Wouter om met corona-angst bij zijn team en leerlingen?

Aflevering 2 – met Frans Laarakker

In de tweede aflevering praat Harry Jansen met Frans Laarakker, bestuurder bij Scholengroep GelderVeste, over leidinggeven in crisistijd en omgaan met onzekerheid bij collega’s. Daarnaast pleit Frans Laarakker voor totaal ander onderwijs.

“Als ik de PABO opnieuw mocht inrichten, dan gingen het bewegingsonderwijs, muziekonderwijs en alle creatieve vakken eruit.”

Aflevering 1 – met Nick van Bennekom

In de eerste aflevering heeft Jan van Leeuwen het met Nick van Bennekom, directeur van het Griendencollege in Sliedrecht, over de huidige werkpraktijk. Wat gebeurt er als je als directeur zelf wordt geraakt door corona? Hoe bestuur je de school als je ziek bent? En hoe ga je om met angst binnen de school?

Deel deze pagina