Home » Rekenster

Rekenster

Vijf studenten van het Windesheim in Zwolle maakten een rekenspel voor hbo-opleiding Small Business & Retail Management. In samenwerking met PABO-studenten en basisscholen was Rekenster geboren.

Ben jij de nieuwe rekenster?

Rekenster is een rekenspel waardoor kinderen spelenderwijs beter worden in rekenen. Het spel is ontwikkeld voor kinderen uit groep 1 tot en met 5 en is te spelen op verschillende manieren: optellen, aftrekken en vermenigvuldigen. Rekenster bevordert ook de sociale interactie omdat het met meerdere kinderen tegelijk gespeeld kan worden.

Spelregels van Rekenster

Je schudt het kaartspel en iedere speler krijgt de helft van de kaarten. Leg de kaarten op de kop op een stapel. De persoon die de hoogste waarde omdraait, krijgt de kaarten die zijn omgedraaid. De verschillende niveaus worden hieronder uitgelegd. Het spel duurt 10 minuten.

Uitzondering
Wanneer beide spelers dezelfde waarde omdraaien, leggen de spelers hun eigen kaarten weer op hun eigen stapel en begint het spel opnieuw.

 1. Het hoogste getal
  Beide spelers draaien tegelijkertijd een kaart om. Diegene met het hoogste getal wint en krijgt beide kaarten. De gewonnen kaarten worden aan de stapel toegevoegd. Diegene die uiteindelijk de meeste kaarten op de stapel heeft, is de winnaar van het kaartspel.
 2. Optellen
  Leg de pluskaart op tafel zodat de spelers weten dat het gaat om optellen. Beide spelers draaien twee kaarten om. De spelers tellen hun kaarten bij elkaar op en diegene met de hoogste waarde wint en kan de vier kaarten toevoegen aan de stapel. Diegene die uiteindelijk de meeste kaarten op de stapel heeft, is de winnaar van het kaartspel.
 3. Aftrekken
  Leg de minkaart op tafel zodat de spelers weten dat het gaat om aftrekken. Beide spelers draaien twee kaarten om. De kaart met de hoogste waarde wordt links van het minteken gelegd en de laagste kaart komt rechts van het minteken te liggen..  De speler met de hoogste waarde wint en kan deze vier kaarten toevoegen aan de stapel. Diegene die uiteindelijk de meeste kaarten op de stapel heeft, is de winnaar van het kaartspel.
 4. Vermenigvuldigen
  Leg de keerkaart op de tafel zodat de spelers weten dat het gaat om keer. Het is de bedoeling dat beide spelers twee kaarten omdraaien. De speler met de hoogste waarde op tafel wint en kan deze vier kaarten toevoegen aan de stapel. Diegene die uiteindelijk de meeste kaarten op de stapel heeft, is de winnaar van het kaartspel.
 5. Optellen, aftrekken en vermenigvuldigen
  Leg de keerkaart met een pluskaart of minkaart op tafel zodat de spelers weten dat het gaat om vermenigvuldigen en optellen/aftrekken. Het is de bedoeling dat beide spelers drie kaarten omdraaien. De speler met het hoogste product wint en kan de zes kaarten toevoegen aan de stapel.Diegene die uiteindelijk de meeste kaarten op de stapel heeft, is de winnaar van het kaartspel.

Meer spelvariaties

Er zijn natuurlijk nog veel meer spelvariaties te bedenken! Lees ook dit artikel met vijf nieuwe spelvarianten van Rekenster.

Rekenster bestellen

Wil jij een exemplaar van Rekenster bestellen? Vul dan onderstaand formulier in en betaal met iDeal of creditcard. Wij sturen je daarna het spel per post toe.

Deel deze pagina