Home » Schoolleider: maak dit een mooi en betekenisvol schooljaar!

Schoolleider: maak dit een mooi en betekenisvol schooljaar!

Datum: 26 augustus 2020

De zomervakantie zit er voor alle regio’s weer op. Scholen in het noorden van het land zijn alweer ruim 2,5 week aan de slag. Die in het midden beginnen net. We wensen je heel veel succes en heel veel plezier in het nieuwe schooljaar!

Fijn dat het weer kan!

Fijn dat het weer kan, want geheel vanzelfsprekend was het niet. Covid-19 is nog volop onder ons. Al zouden wij het graag loslaten; ons laat het (nog) niet los. Dat levert natuurlijk elke dag, ook in de school, het nodige aan stress, beperkingen en gedoe op. Juist nu komt het eropaan. Deze situatie vraagt om leiderschap in alle geledingen van een school.

Leiderschap dus!

Dat betekent niet dat je alle neuzen dezelfde kant op wil hebben. Juist verschillen doen ertoe en verrijken. Ook in de school. Als schoolleider hoef je ook niet alles te weten. Juist het niet weten leidt tot een ruimere blik, openstaan voor anderen, delen, samenwerken en elkaar opzoeken. Als anderen je kennen en als je je laat kennen, kun je volop samenwerken en leren in verbinding en met vertrouwen. Dat zien wij als een proces dat plaatsvindt in een duurzame relatie. Zo ben je van betekenis!

Het Schoolleidersnetwerk 3.0

Die manier van werken staat centraal in ons Schoolleidersnetwerk. Onder de naam Schoolleidersnetwerk 3.0 verbinden wij schoolleiders met zichzelf, met ons en met andere betrokken schoolleiders. Wat is er nou mooier om aan het begin van het schooljaar je verbonden te weten en te voelen met zoveel anderen, met wie jij kennis en ervaringen kunt delen?

Dat geeft betekenis

En is betekenis in je werk juist niet datgene waar je ’s morgens je bed voor uit komt? Dat geldt toch ook voor jou als schoolleider?

In het boek van Govert Buijs, Waarom werken we zo hard?, geeft de hoogleraar en auteur drie ingrediënten voor zinvol of betekenisvol werk. Dat doet hij aan de hand van drie vragen:

  1. Past dit werk bij mij?
  2. Dient het anderen?
  3. Kan ik zeggen dat ik een vak uitoefen en dat vak verder breng?

Dat precies zijn ook de vragen die we binnen het netwerk delen en van antwoorden voorzien. Met elkaar van betekenis zijn voor het onderwijs.

Herregistratie

Een leuke bijkomstigheid: je werkt als lid van het netwerk ook nog eens aan je herregistratie als schoolleider. Binnen het netwerk ontzorgen we je graag als het daarom gaat. En of je dat nu wil via de route van formeel of informeel leren: Het kan allemaal.

Wat te doen?

Gewoon lid worden! Je bent van harte welkom!

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.