Home » Zo los je het tekort aan schooldirecteuren op

Zo los je het tekort aan schooldirecteuren op

Datum: 12 juni 2019

Goede leidinggevenden in het onderwijs zijn schaars. Niet voor niets worden voor het vervullen van vacatures vaak wervings- en selectiebureaus ingezet. Ook komt het regelmatig voor dat een interim-leidinggevende de functie van bijvoorbeeld schoolleider tijdelijk vervult. Tegelijkertijd staan veel talentvolle leidinggevenden zonder onderwijservaring (en leerkrachten zonder managementervaring) te trappelen om in het basis- of voortgezet onderwijs aan de slag te gaan als schoolleider. Het SCPO in Lelystad heeft een praktische en succesvolle oplossing voor deze krapte op de markt gevonden.

In Nederland lopen behoorlijk wat leidinggevenden rond die een carrièreswitch overwegen. Ze hebben bijvoorbeeld jarenlang bij een bank of zorginstelling gewerkt en daar veel werkervaring op het gebied van leidinggeven opgedaan. Het onderwijs is een nieuw, maar erg interessant werkveld voor hen. Speciaal voor deze groep verzorgt MijnID.nu de Schoolleidersopleiding 3.0. Er is ook een opleidingsvariant voor mensen die al in het onderwijs werken en de ambitie hebben om leiding te geven aan een school.

Werken en leren tegelijk

Deze schoolleiders ‘to be’ krijgen ook een leerwerkplek toegewezen op een school. En daar komt de constructie die het SCPO in Lelystad hanteert om de hoek kijken. Zij weten dat er in de nabije toekomst meerdere vacatures voor schoolleiders vrijkomen omdat een aantal schoolleiders met pensioen gaat. In plaats van dit af te wachten, hebben zij opleidingsvacatures opgesteld. Hierop zijn twee ambitieuze, talentvolle aankomende schoolleiders aangenomen. Beiden volgen de opleiding tot Schoolleider 3.0 en hebben een leerwerkplek binnen het SCPO in Lelystad.

Dit bevalt zo goed, dat het SCPO opnieuw twee vergelijkbare trajecten uitzet. Zowel leerkrachten binnen de stichting die de ambitie hebben om schoolleider te worden als belangstellenden van buiten, krijgen de kans om te solliciteren en door te groeien. Zij mogen de opleiding Schoolleider 3.0 volgen en kunnen daarna binnen de stichting aan de slag als schoolleider. Je vindt de links naar de vacatures onderaan dit artikel.

Win-winsituatie

Anne Jan van den Dool van MijnID.nu: “Wij vinden het fantastisch om te zien dat onze deelnemers al aan de slag kunnen voor ze goed en wel afgestudeerd zijn. Dit levert namelijk een win-winsituatie voor zowel de school als de deelnemer op: de school haalt fris, nieuw talent binnen en heeft de juiste personen op de juiste plek zitten, terwijl de deelnemer de ruimte krijgt om te leren op de plek waar het allemaal gebeurt. Niet in de schoolbanken, maar midden in een school.

Ook schoolleider 3.0 worden?

Ook schoolleider 3.0 worden? Kijk voor meer informatie over de opleiding op MijnID.nu.

Vacatures

Je vindt de vacatures van het SCPO hier:

SCPO Lelystad zoekt een nieuwe schoolleider voor CBS De Schakel

SCPO Lelystad zoekt een nieuwe schoolleider voor CBS Horizon

Deel dit artikel

Laat hier een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.